Meseria de părinte vine cu numeroase bucurii, dar și provocări. Astfel, odată ce ai ajuns să ai un copil, începi să dobândești numeroase cunoștințe medicale. Înveți cum să-i cureți nasul, urmărești dacă are febră sau nu și chiar ajungi să-i extragi vreun dinte. Totuși, este indicat să fii foarte atent la copilul tău, întrucât anumite simptome pot indica probleme de sănătate.

Care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori niciodată, află mai jos:

Temperatura ridicată

O temperatură a corpului ce indică 38 de grade Celsius este mare la un bebeluș mai mic de trei luni, mai mare de 38,3 grade ar trebui să te îngrijoreze în cazul unui copil cu vârsta între trei și șase luni sau 40 de grade la un copil între șase luni și doi ani.

Mulți dintre pediatri insistă ca termometrul să nu lipsească din casă, iar aceștia recomandă să consulți un medic odată ce tempepratura copilului a depășit 38 de grade. Poate indica o infecție bacteriană, precum o infecție a tractului urinar, ce se poate răspândi rapid în organism. Sau poate fi vorba despre un virus ce determină apariția acestor simptome.

Febra care nu scade

Potrivit specialiștilor, febra care nu scade cu niciun tratament ori care durează mai bine de cinci zile ar trebui să fie un semn că ai de-a face cu o infecție mult prea puternică. În acest caz, trebuie să chemi un medic. Poate fi vorba de o infecție bacteriană precum pneumonie, care necesită un tratament cu antibiotic, ce poate fi prescris doar de un specialist.

Febra însoțită de dureri de cap

O febră care este însoțită de o înțepenire a gâtului ori de dureri de cap sau de erupție cutanată ce seamănă cu vânătăi ori puncte roșii ar trebui să-ți dea de gândit. Cheamă imediat medicul, deoarece pot fi semne de meningită, afecțiune care necesită îngrijiri medicale de urgență.

Dureri de stomac

Durerile de stomac care se manifestă în partea dreaptă jos ori care sunt bruște nu ar trebui, de asemenea, să fie ignorate.

Dacă copilul se confruntă cu durere în partea dreaptă jos cere-i să sară în sus și în jos. Dacă nu reușește sau dacă durerea este prea intensă, atunci poate fi vorba de apendicită. Consultă un medic imediat. Totodată, la fel ar trebui să procedezi și dacă durerile sunt bruște sau sunt însoțite de vărsături, febră sau sânge în scaun.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 791 persoane