Flatulența este o problemă cu care se confruntă multe dintre femeile însărcinate, iar această problemă se poate manifesta uneori prin apariția unor dureri și a unui disconfort neplăcut, motiv pentru care este important să-ți adaptezi dieta.
Potrivit specialiștilor, balonarea sau flatulența, așa cum mai este cunoscută, poate fi însoțită de durere ori distensie, motiv pentru care calitatea vieții îți poate fi afectată. Este, însă, important să ai grijă de alimentația ta și să o adaptezi în funcție de nevoile tale, dar și de cele ale fătului, care are nevoie de nutrienți pentru a se dezvolta.
Care sunt alimentele care provoacă flatulență:
Năut și alte leguminoase
Năutul, dar și fasolea se numără printre alimentele care produc multe gaze, întrucât fermentează în sistemul digestiv. Specialiștii în nutriție, însă, îți recomandă să le înlocuiești fie cu fasole neagră, fie să schimbi apa în mai multe rânduri atunci când le gătești.
Broccoli
Broccoli, dar și alte legume crucifere, printre care varza, determină apariția gazelor, motiv pentru care ar trebui să le eviți în timpul sarcinii. Chiar dacă sunt gătite bine, acestea ar trebui să fie eliminate din dietă pe perioada sarcinii.
Salata verde
Deși e adorată de multe persoane, salata verde se numără printre alimentele care produc gaze, fapt pentru care consumul ar trebui să fie redus în timpul sarcinii. Aceasta conține o cantitate însemnată de fibre, motiv pentru care fermentează și determină flatulență. Se recomandă, însă, consumul de legume verzi gătite la cuptor, care sunt mult mai nutritive.
Ceapa și usturoi
Deși este folosită în prepararea multor mâncăruri, ceapa ar trebui să fie evitată în sarcină, deoarece conține fructani, niște fibre solubile ce determină balonare. De asemenea, nici usturoiul nu este recomandat în sarcină, deoarece și el este o sursă de fructani, compuși recunoscuți pentru declanșarea flatulenței.
Orz
Recunoscut pentru conținutul de fibre, orzul este un aliment iubit de multe persoane, însă nu este recomandat în sarcină, întrucât provoacă balonare. De asemenea, el conține și gluten, care poate determina apariția altor probleme în cazul persoanelor care suferă de intoleranță la gluten. Acesta poate fi, însă, înlocuit cu ovăz, orez brun ori quinoa.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 168 persoane
Acest articol nu are comentarii!