Abuzul în rândul copiilor este deosebit de periculos, întrucât nu doar victima are de suferit. Un copil abuzat poate să devină abuzator la rândul lui.

Este copleșitor să te gândești că un copil, o ființă inocentă și vulnerabilă , poate fi atacat și rănit de cei dragi. Din păcate, însă, abuzul în rândul copiilor este mult mai întâlnit decât ți-ai fi imaginat. Se poate întâmpla chiar sub ochii tăi, în comunitate ori chiar în familia ta.

Abuzul în rândul copiilor au loc în toate nivelurile socioeconomice, în toate culturile. De fapt, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un sfert dintre adulți au suferit abuz psihic ca și copii. Cu alte cuvinte, 25 la sută dintre femeile și bărbații din ziua de astăzi au fost răniți în copilărie.

Care sunt formele de abuz:

Abuzul emoțional și psihologic

Acesta se întâmplă atunci când copiii nu primesc afecțiune, iar nevoile lor emoționale nu sunt satisfăcute. Ba mai mult, abuz emoțional este și atunci când ei caută atenție și sunt respinși. Conform specialiștilor, această formă de abuz include insulte și repetarea ideii că ei sunt inutili. De asemenea, acesta include izolarea coopiilor de familie sau de mediul social.

Abuz psihic

Această formă de abuz constă în adresarea unor injurii copilului. Pe lângă vorbele dure, acesta poate include și pedepse psihice, care necesită îngrijiri medicale pentru tratare.

Neglijare emoțională ori psihică

Acesta constă în abandonarea copilului și imposibilitatea de a le satisface nevoile. Această formă de abuz include nevoile clasice ale unui copil, precum mâncare, haine, educație, îngrijire medicală și protecție.

Abuz sexual

Această formă de abuz constă în performarea unor acte intime cu un copil și poate include chiar și amenințări ori insulte verbale.

Cum îți dai seama de un abuz în rândul unui copil

Au o regresie în ceea ce privește dezvoltarea

Copiii abuzați pot fi recunoscuți cu ușurință. Sper exemplu, unii dintre ei pot suferi o regresie în ceea ce privește dezvoltarea, iar atunci au comportamente vârstelor mai mici. Spre exemplu, aceștia pot practica suptul degetului mare, pot avea teamă de întuneric ori de străini.

Evită anumite locuri ori persoane

Un copil abuzat poate dezvolta anxietate sau teamă. Pot prezenta aceste semne atunci când se întorc acasă.

Au tulburări alimentare

Stresul, teama și anxietatea cauzate de abuz pot determina schimbări în ceea ce privește programul de alimentație. Astfel, aceștia pot pierde în greutate ori pot acumula câteva kilograme în plus.

Au probleme cu somnul

De asemenea, un copil abuzat poate prezenta oboseală accentuată ori dificultăți în a adormi la timp.

Au performanțe scăzute la școală

Articol citit de 100 persoane