Diabetul gestațional sau diabetul de sarcină este o condiție temporară, care se manifestă în timpul sarcinii, când organismul nu produce o cantitate adecvată de insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge rămâne crescut.
Potrivit statisticilor, 3-5 la sută dintre femeile însărcinate dezvoltă diabet gestațional în trimestrul al doilea ori al treilea de sarcină. În această perioadă, hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretată de mamă în corpul acesteia, fenomen cunoscut sub numele de insulinorezistență.
Care sunt persoanele predispuse să dezvolte diabet gestațional:
Potrivit specialiștilor, anumite persoane au mai multe șanse de a dezvolta diabet gestațional. Care sunt acestea, află mai jos:
- Ești supraponderală ori obeză
- Ai în familie cazuri de diabet gestațional
- Ai dezvoltat diabet în cadrul unei sarcini anterioare
- Ai rămas însărcinată după 35 de ani
- Suferi de sindromul ovarelor polichistice
Persoanele care au dezvoltat diabet gestațional trebuie să fie atente la dietă pentru a-și regla nivelul de glucoză din sânge. Iar studiile de specialitate arată că dieta mediteraneană, bazată pe legume, fructe, cereale integrale, ulei de măsline și pește, previne riscul de a dezvolta aceastp afecțiune.
În același timp, acestea trebuie să reducă nivelul de mâncăruri gătite cu sosuri ori alimentele bogate în grăsimi trans, care sporesc riscul de a dezvolta această boală cu șase la sută. De asemenea, studiile de specialitate au observat diferențe între persoanele care au o alimentație bazată pe proteine de origine vegetală, precum carne, pește și ouă și pe cea bazată pe legume. Mai mult de atât, după ce vei înlocui 5 la sută din consumul de carne cu legume, riscul de diabet gestațional va fi redus cu 51 la sută.
De asemenea, persoanele care suferă de diabet gestațional ar trebui să se hidrateze. Astfel, este recomandat consumul de ceaiuri, dar și apă plată. În ceea ce privește cafeaua și ceaiul este de preferat să alegi variante decofeinizate și fără teină.
Idei de meniu în cadrul diabetului gestațional.
Mic dejun: un pahar cu lapte, o felie de pâine cu ton și ardei gras sau cu unt de arahide și felii de banane
Gustare - un iaurt cu fulgi de ovăz și felii de măr
Prânz - Salată de andive, roșii cu porumb + doradă coaptă cu cartofi, praz și morcovi + o felie de pepene verde
Gustare - ceai rooibos + o mână de migdale prăjite
Cină - Gazpacho + omletă sau tofu cu ciuperci + un fruct, precum o piersică.
Articol citit de 336 persoane
Acest articol nu are comentarii!