Cum să-ți liniștești copiii atunci când plâng. Replici pe care să i le spui

Dacă ești părinte, atunci cu siguranță știi cât de complicat este să liniștești un copil supărat. Iată care sunt replicile pe care ai putea să i le spui atunci când trece prin situații dificile.

De cele mai multe ori, copiii plâng atunci când sunt furioși ori supărați, iar în acele clipe este important să empatizezi cu ei și să le arăți că înțelegi ce simt. Ei au nevoie să știe că ești acolo și că-i validezi emoțiile. Tocmai de aceea, îți recomandăm să descoperi care sunt replicile pe care ar trebui să i le spui ca să-i liniștești.

De cele mai multe ori, atunci când un copil plânge ai tendința să-i spui: ”nu mai plânge, nu e mare chestie!” sau ”încetează să mai plângi!”. Deși intențiile noastre sunt bune, aceste replici nu rezolvă nimic. Este important să vorbești cu copilul tău atunci când trece prin momente delicate și să-i respecți emoțiile.

Dacă ești speriat, ce pot face ca să nu-ți mai fie teamă? - această replică este utilă în cazul copiilor care plâng atunci când se tem de ceva. În aceste situații, n-ar trebui să-l judeci ori să râzi de emoțiile lui, ci e musai să dai dovadă de empatie. ”Înțeleg că ți-e teamă. Cum ar putea mama sau tata să te ajute să te liniștești?” ar putea fi, de asemenea, o replică care l-ar putea liniști.

Înlocuiește ”Nu mai plânge ” cu ”Înțeleg de ce plângi”

În aceste omente, copilul tău trebuie să simtă că îți pasă de ceea ce experimentează și ești preocupată. Întotdeauna trebuie să înțelegi ceea ce simt și să-i faci să se simtă mai bine prin cuvinte. Respectă-i emoțiile, lasă-i spațiu și fii lângă el fără să țipi. Doar în acest fel va ajunge să se simtă mai bine.

Renunță la ”Nu te mai enerva sau încetează să mai plângi” și spune ”Văd că ești nervos, vrei să vorbim despre ce se întâmplă?”

La fel ca orice persoană, atunci când simte bucurie, râde,dar atunci când simte tristețe ori furie, ajunge să plângă. Cu alte cuvinte, comportamentul nostru este influențat de emoții.

Astfel, atunci când un copil este nervos și plânge, tot ce trebuie să faci este să te apropii de el și să-i arăți dragoste și înțelegere. Validează-i emoțiile și va depăși momentul dificil imediat.

Articol citit de 166 persoane