De ce n-ar trebui să stea copiii pe telefon sau tabletă. Cât de periculoasă este expunerea la ecrane

Expunerea excesivă la ecrane în timpul copilăriei poate avea consecințe negative în ceea ce privește dezvoltarea unui copil. Potrivit specialiștilor, aceasta poate afecta chiar și capacitatea de învățare și relaționare cu cei din jur.

Studiile științifice efectuate de-a lungul timpului au arătat că expunerea copiilor la ecrane este asociată cu încetinirea dezvoltării cognitive și socio-emoționale. Iar expunerea la ecrane este definită ca fiind telefane, tablete, televizoare, computere și alte dispozitive.

De cele mai multe ori, părinții au tendința de a-și ține copiii ocupați oferindu-le acces la telefon, tabletă sau televizor, însă aceste obiceiuri sunt extrem de greșite, mai ales când ele sunt practicate un timp îndelungat.

Studiu Canada

Potrivit unui studiu efectuate pe 2.400 de copii din Canada, expunerea copiilor la ecrane la vârsta de 2-3 ani poate determina  probleme în ceea ce privește comunicarea, capacitatea de a se adapta în grupuri, dar și abilitatea motorie.

Același studiu a arătat, de asemenea, că expunerea la ecrane îndelungată poate afecta capacitatea copiilor de a se concentra și de a face conexiuni. În același timp, cei care petrec foarte mult timp în fața ecranelor digitale, mai ales în perioada în care creierul se dezvoltă, au o putere mai mică de a citi, de a scrie, precum și de a se exprima și înțelege limbajul. Totodată, acestora le este afectată capacitatea de a numi obiecte.

Mai mult de atât, copiii care petrec ore în șir în fața ecranelor pot întâmpina probleme și cu somnul și cu puterea de atenție.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiii sub 18 luni n-ar trebui să fie expuși la ecrane digitale, ci ar trebui să fie încurajați să se joace cu cei din jurul lor. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de o jumătate de oră pe zi. Totodată, copiii cu vârste mai mari de trei ani pot urmări desene ori programe care le pot dezvolta abilitățile cognitive și sociale.

Academia de Pediatrie recomandă, însă, vorbitul pe cameră cu persoanele dragi, dar acestea ar trebui să fie evitate cu o oră înainte de somn, precum și în timpul meselor ori la baie.

Totodată, Academia Americană de Pediatrie încurajează, de asemenea, înlocuirea ecranelor cu activități ce includ interacțiunea personală, dar în același timp, recomandă și timp de calitate petrecut de copii și părinții.

Joaca în aer liber și un program de somn bine stabilit joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește dezvoltarea copiilor.

 

Articol citit de 618 persoane