Adolescența este o perioadă în care copiii trebuie să facă față multor provocări. Tocmai de aceea este important să-i ajuți să aibă încredere în ei și să le stopezi anxietățile.

Cei mai mulți dintre copii trăiesc sub presiune din cauza rețelelor sociale pe care sunt prezenți, fapt pentru care este important să le fii aproape și să-i ajuți să aibă încredere în forțele lor.

Ca adulți, atunci când ne gândim la copilărie și la timpul petrecut la școală, ne amintim relațiile cu colegii și prietenii.  La liceu, în schimb, lucrurile se schimbă, întrucât este perioada în care tinerii înfruntă nesiguranța, temeri, relații noi, prieteni, îngrijorări și dorința de a fi pe placul tuturor.

Cum poți să-i ajuți pe tineri să aibă încredere în ei, află mai jos:

Puncte tari

Potrivit specialiștilor, fiecare persoană are 24 de puncte forte, precum capacitatea de a fi lider, smerenia, perseverență. Cu toții le au, unii mai puține, alții mai multe. Tocmai de aceea, este important să descoperi punctele tari ale adolescenților și să-i faci să le folosească în favoarea lor, pentru a le spori stima de sine.

Emoțiile

Sentimentele și emoțiile sunt chestiuni la care fiecare dintre noi trebuie să fii atent, mai ales atunci când comunică cu adolescenții. Acestea nu sunt create pentru a te face să te simți rău sau să suferi. Îngrijorarea, furia, tristețea, negativismul și alte emoții sunt chestiuni care trimit mesaje importante. Spre exemplu, furia poate indica că o persoană a trecut peste o limită. Îngrijorarea poate fi un semn că ceva este pe cale să se întâmple și trebuie să ne focusăm pentru a rezolva sau încerca să acceptăm. Tocmai de aceea, trebuie să învățăm să fim atenți la sentimentele care ne macină.

Compasiunea

Uneori, un adolescent poate să considere că este judecat ori criticat, ceea ce îi va afecta stima de sine. Tocmai de aceea, ei trebuie să învețe să fie toleranți cu ei și să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă că nimeni nu este perfect și, mai mult de atât, nu sunt singuri în această călătorie.

Adolescenții sunt într-un moment al vieții când relațiile sociale le definesc stima de sine. Tocmai de aceea, este important să-i ajutăm să aibă încredere în ei, să știe că sunt valoroși și să-și folosească punctele forte în favoarea lor.

Articol citit de 204 persoane