Diversificarea și introducerea alimentelor solide în alimentația bebelușilor a fost mereu un subiect care a stârnit discuții printre mămici, însă la fel de controversată este și când poate fi introdusă apa în dieta bebelușilor.

Hidratarea este un proces important pentru menținerea sănătății chiar și în rândul bebelușilor, motiv pentru care apa ar trebui să fie introdusă în dietă odată ce încep să consume hrană, laptele nefiind suficient pentru ei.

Când ar trebui să-i dai apă bebelușului tău

În primele șase luni de viață, bebelușii au nevoie doar de lapte matern. Acesta conține suficientă apă și nutrienți pentru a satisface nevoile bebelușilor. Dacă îi vei da apă mai devreme de această vârstă nu vei face decât să-i deshiratezi, acestuia lipsindu-i nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Chiar în timpul sezonului cald, laptele matern este suficient pentru bebeluși, aceștia neavând nevoie de apă. Nici în cazul în care copilul tău este hrănit cu formulă nu ar trebui să-i dai apă, întrucât și acestea conțin substanțe nutritive potrivite pentru nevoile lor.

Așadar, potrivit nutriționiștilor, apa ar trebui să fie dată bebelușilor atunci când încep să consume mâncare, și anume de la vârsta de șase luni. Totodată, chiar dacă bebelușul este alăptat și refuză apa este musai să insiști, pentru a se obișnui să bea și apă.

Cât de multă apă au nevoie bebelușii

În comparație cu adulți și copii, bebelușii care sunt alăptați exclusiv au în organism 79 la sută apă din greutate. Până la vârsta de un an acest procent scade la 60.

Conform nutriționiștilor, începând cu vârsta de șase luni, bebelușii ar trebui să consume aproximativ 0,8 litri de apă pe zi.

Când poate consuma bebelușul apă

Nutriționiștii recomandă ca bebelușului să-i fie oferită apa în repetate rânduri pe parcursul zilei, pentru a-i intra în reflx să consume acest lichid. Astfel, mămicile îi pot oferi apă în diferite momente, precum:

- la sfârșitul mesei
- între mese

Este important, de asemenea, ca bebelușul să consume apă plată, recomandată de medicii pediatri ori apă filtrată, pentru a evita contaminarea cu eventuale bacterii ori microorganisme periculoase. Totodată, nu-i dați bebelușului apă înainte de masă, întrucât aceasta va ocupa o bună parte din volumul stomacului, fapt pentru care acesta nu va mai mânca.

Este, de asemenea, recomandat să nu-i dați să bea apă cu biberonul. Folosiți o linguriță sau sticle speciale, adaptate bebelușului.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 757 persoane