Sugarii pot dormi între 12-20 ore pe zi, în mai multe reprize.

Desigur, deși ei dorm și ziua, după alăptări, cel mai important este însă somnul de noapte. Însă, după cum se știe, acesta este și el întrerupt de alăptări. Până în primele 6 luni de viață, bebelușul se poate scula chiar și le fiecare 3-4 ore pentru a suge. După 6 luni, unii bebeluși pot dormi toată noaptea, alții se pot scula măcar o dată sau de două ori pe noapte.

Iată, pe scurt, o trecere în revistă a tiparului de somn al bebelușilor la diferite vârste:

  • până la 7 săptămâni, bebelușul doarme între 16-20 ore pe zi, fragmentate în perioade de câte 2-3 ore,
  • între 1 și 3 luni, bebelușul doarme 16 ore pe zi, dintre care 8 ore ziua, și 8 ore noapteam
  • între 3-6 luni, bebelușul doarme 13-15 ore, dintre care noaptea 10 ore, iar ziua 3-5 ore,
  • între 6-9 luni, bebelușul doarme 11 ore noaptea, iar ziua 2-3 ore și jumătate,
  • până la 1 an, bebelușul doarme 11 ore și jumătate noaptea, iar ziua 2-3 ore.

Desigur, cunoscând aceste lucruri, părinții, și în primul rând mama, trebuie să învețe să își adapteze ritmul de somn, rezervându-și și ziua ore de somn – eventual în timpul siestei bebelușului. Deasemenea, este foarte bine să existe cineva, eventual din familie, care să ajute mama cu treburile casnice în această perioadă.

În ceea ce privește sugarii, ei trebuie ajutați să facă diferența dintre zi și noapte, și să învețe să doarmă mai mult noaptea. În acest sens, ei trebuie stimulați mau mult în cursul zilei, jucându-vă cu ei, și creindu-le ocupații, imprimându-le ideea că ziua nu este prea mult pentru somn. Desigur, se vor respecta siestele de după supturi.

Seara, este bine să se creeze un ritual, începând cu baia zilnică, apoi eventual citit o poveste (chiar dacă nu înțelege, vocea blândă a mamei își va face efectul calmant), sau cântat câteva melodi ușoare, de leagăn. Când sugarul este mic (în primele luni de viață), se poate și legăna ușor, dar având grijă ca acesta să nu devină un obicei, de care cu greu se va dezobișnui.

Prin tot acest ritual, el va înțelege că aceasta este pregătirea pentru somn. Însă, părinții trebuie să înțeleagă că, deși bebelușul va dormi mai mult noaptea decât ziua, el tot se va trezi, cel puțin o dată pe noapte, până la vârsta de 1 an. Unii bebeluși se trezesc mai des decât alții, și acest lucru ține de temperamentul lor, iar pregătirea pentru somn nu va schimba acest tipar profund.

Fazele somnului bebelușilor sunt, în mare parte, asemănătoare cu ale somnului adulților, însă mai scurte ca durată. Ciclul de somn la un bebeluș durează aproximativ 60 minute, comparativ cu al unui adult – 90 minute.

Somnul usor

Etapa de somn ușor durează circa 20 minute, și se manifestă prin mișcarea pleoapelor și respirație neregulată. El poate tresări sau zâmbi, se poate mișa în somn. După aceste 20 minute, urmează etapa de somn profund, în care bebelușul poate fi lăsat din brațe, dacă eventual a adormit în brațele părinților. În această etapă, mușchii se relaxează și respirația devine regulată.

Somnul cu vise

Următoarea etapă este somnul cu vise, care durează mai puțin – circa 10 minute. Acum, globii oculari se mișcă sub pleoape, bebelușul poate din nou tresări. Un ciclu de somn durează, după cum am spus, circa 50-60 minute, apoi se trece din nou la somnul ușor, în care bebelușul se poate trezi dacă simte foamea, sau este ud. După 6 luni, sugarul va intra mai ușor în starea de somn profund, și se va trezi mai puțin noaptea.

Poziția cea mai bună de somn pentru bebeluși este pe spate, așezați pe o saltea, eventual fără pernă, sau cu o pernă foarte subțire. Nu se dau bebelușilor perne groase, pentru a nu crea, n timp, deformări ale coloanei în regiunea cervicală, oasele bebelușilor fiind foarte fragile. Nu se așează nici cu totul pe o pernă mare, pentru a nu transpira în somn, și a nu avea un somn superficial.

Unii bebeluși se obișnuiesc, mai ales în primele luni de viață, să doarmă pe o parte. Ei trebuie dezobișnuiți cu blândețe.

În privința somnului, mai trebuie spus că, unii părinți urmează ”moda veche” de a înfășa copilul în primele luni de viață, în concepția că astfel va dormi mai profund, și se va trezi mai puțin. Nu este greșit, dar acest lucru nu are o legătură cu profunzimea somnului. Nici să fie lăsat liber nu este greșit. Oricum, trebuie să se știe că acea concepție populară conform căreia înfășatul ajută picioarele copilului să crească drepte nu are nici un fundament.

Eventuala deformare a piciorușelor s-ar putea datora doar unui rahitism, iar prevenția sa se face prin doza zilnică de vitamina D administrată copilului, după sfatul de la maternitate (în general, 2 pic pe zi până la 3-4 luni, apoi 4 pic/zi până la 1 an.)

Tags:

Articol citit de 378 persoane