Erupția dentară la bebeluși reprezintă un eveniment plin de provocări, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Odată cu apariția primilor dinți, bebelușii devin mai agitați decât de obicei din cauza durerilor, iar părinții devin mai stresați deoarece nu reușesc să calmeze suferința copiilor. Îți prezentăm în acest articol la ce să te aștepți de la eruția dentară și ce poți face pentru a trece mai ușor peste această perioadă dificilă!

Erupția dentară la bebeluși: care sunt primii dinți care apar

Dezvoltarea dinților primari începe încă din uter. La aproximativ 5 săptămâni de gestație, în maxilarele bebelușului apar primii muguri ai dinților primari. Atunci când se naște, bebelușul va avea un set complet de 20 de dinți primari (10 în maxilarul superior, 10 în maxilarul inferior), care sunt ascunși în gingii.

Vârsta erupției dentare la bebeluși variază de la un copil la altul. În general, primii dinți (dinții de lapte) încep să erupă între 6-10 luni și sunt aproape întotdeauna incisivii centrali inferiori. Majoritatea copiilor vor avea toți dinții de lapte până la vârsta de 3 ani. Formarea rădăcinilor dinților este un proces care durează în mod normal 3-5 ani de la erupția coroanei dinților.

Iată care este evoluția erupției dentare la bebeluși:

  • Dinții inferiori

-la 6-10 luni – erup dinții incisivi centrali inferiori

-la 10-16  luni – apare incisivul lateral inferior

- la 14-18 luni – erupe primul molar inferior

- între 17-23 luni – apar caninii inferiori

- între 23-31 luni – apare al doilea molar inferior

  • Dinții superiori

- la 9-13 luni – erupe incisivul lateral superior

- la 13-19 luni- apare primul molar superior

- în jur de 16-22 luni – erup caninii superiori

- între 25-33 luni – apare al doilea molar superior

Simptome erupție dentară la bebeluși

Erupția dentară la bebeluși este adesea un proces dificil de gestionat deoarece există anumite simptome supărătoare care pot da bătăi de cap atât celor mici, cât și părinților lor. Simptomele de erupție dentară la bebeluși variază de la un copil la altul în ceea ce privește severitatea, prezența sau absența lor. Mulți copii nu au deloc probleme atunci când le ies primii dințișori. Totuși, atunci când apar simptome de erupție dentară la bebeluși, acestea includ:

  • Durere
  • Inflamaţia gingiei
  • Stare generală de rău
  • Agitație, neliniște, plâns necontrolat
  • Somn tulburat
  • Înroșirea feței
  • Creșterea producției de salivă
  • Frecarea sau mușcarea gingiilor
  • Introducerea mâinilor/obiectelor în gură mai mult decât de obicei
  • Probleme intestinale (diaree)
  • Pierderea poftei de mâncare

De asemenea, temperatura corpului poate crește ușor atunci apar dinții, însă studiile au arătat că febra de 38 grade Celsius nu trebuie asociată cu erupția dentară la bebeluși. Această temperature reprezintă un semn al unei boli sau infecții care poate necesita tratament.

Cât durează erupția dentară la bebeluși?

Procesul de erupție dentară la bebeluși durează în total până la 3 ani. Însă, de obicei durează aproximativ 8 zile până iese efectiv dintele. Aceste 8 zile includ 4 zile înainte și 3 zile după ce dintele trece prin gingie. În această perioadă este posibil să apară un hematom de culoare gri-albastru pe gingie, în locul unde va ieși dintele. Acesta se numește chist de erupție și dispare, de obicei, fără tratament.

Calmarea durerii gingivale la bebeluși

Erupția dinților la bebeluși vine la pachet cu dureri gingivale extrem de supărătoare. Iată ce poți face pentru a-i ameliora disconfortul copilului tău:

  • Masează-i gingiile dureroase

Poți face acest lucru cu degetele tale curate sau cu ajutorul inelelor de dentiție solide (nu umplute cu lichid și nu înghețate). Nu steriliza inelele de dentiție din plastic în apă clocotită sau în soluție de vase, cu excepția cazului în care acest lucru este specificat de producător. Asigură-te că verifici informațiile despre produs înainte de a cumpăra inelele de dentiție. De asemenea, îi poți masa zona dureroasă cu o cârpă curată rece. Unii părinți oferă biscuiți pentru dentiție, însă de obicei aceștia nu sunt hrănitori și majoritatea conțin zahăr și sare. Totuși, dacă îi oferi biscuiți, fii atent la bebelușul tău în timp ce îl mănâncă. Bucățile se pot rupe ușor și cel mic se poate sufoca.

  • Administrează-i medicamente pentru ameliorarea durerii

Dacă observi că bebelușul este foarte agitat și crezi că are dureri mari, discută cu medicul pediatru pentru a vedea ce medicamente îi poți administra. De obicei, se recomandă paracetamol pentru bebeluși. Ibuprofenul poate ajuta, de asemenea, dar nu este la fel de bine tolerat de copii.

  • Șterge-i bărbia dacă salivează abundent

Este important să-i usuci pielea din jurul gurii, în special zona bărbiei, deoarece din cauza salivei, se poate irita. De aceea, este recomandat să ștergi ușor zona din jurul gurii cu o cârpă moale pe tot parcursul zilei.

Așadar, perioada de erupție a dinților la bebeluși este dificilă, însă poate fi gestionată cu răbdare și aplicarea sfaturilor specialiștilor.

Referințe:

https://pharmaceutical-journal.com/article/ld/tooth-eruption-and-teething-in-children

https://www.healthychildren.org/

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 588 persoane