Mulți dintre oamenii care au devenit părinți de curând se plâng de faptul că nu reușesc să stabilească o rutină de somn pentru bebeluși. Sleiți de oboseală și de provocările care vin odată cu misiunea de părinte, aceștia își doresc să aibă din nou parte de nopțile în care se odihneau și, mai ales, își doresc ca și copiii lor să fie liniștiți.

Potrivit unor specialiști, bebelușii au cicluri de somn neregulate până la șase luni de zile, însă o rutină bine stabilită îi poate ajuta să-și formeze acea ”deprindere” de somn.

Somnurile sunt impredictibile

Nu știi niciodată când bebelușul tău vrea să adoarmă, așa că nu știi când poți să mergi la baie ori să dai un telefon. Soluția este simplă. Potrivit specialiștilor este important să stabilești un program pe care să încerci să-l respecți. Este normal ca bebelușul tău să fie somnoros pe tot parcursul zilei până la vârsta de 3-4 luni, însă este important ca somnul lui să fie mai lung de două, trei ori pe zi. Așadar, fă-ți un program, pe care să-l respecți cu sfințenie, astfel încât bebelușul să recunoască când vine momentul să adoarmă.

Ce faci când bebelușul este mult prea obosit

Atunci când îți dorești ca bebelușul tău să doarmă mai mult și îl ții treaz în speranța că va adormi te poți confrunta cu episoade zgomotoase. În acest caz, însă, bebelușul este de neconsolat pentru că a trecut linia fină dintre obosit și mult prea obosit. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că organismul lor produce un hormon numit cortizol, care îngreunează procesul de adormire. În acest caz, pentru a-l liniști și pentru a-l adormi scoate-l la plimbare sau ține-l într-o cameră întunecată.

Dar când aceștia sunt mult prea energici 

De asemenea, o altă problemă cu care se confruntă părinții este că atunci când vor să adoarmă copiii, aceștia au chef de joacă. În acest caz, este importantă stabilirea unei rutine înainte de somn. Spre exemplu, transformați baia de seară și masajul într-un ritual, citiți-le cărți ori pur și simplu țineți-i de mână până când adorm. În așa fel, atunci când veți începe aceste activități, ei vor ști că trebuie să adoarmă. De asemenea, puteți să folosiți o lumină difuză în cameră, care va ajuta la calmarea bebelușului și la pregătirea pentru somn.

Credit foto: Shutterstock 

Articol citit de 143 persoane