O situație legată indirect de supt este utilizarea suzetei, sau a tetinei. Este permis pentru calmarea bebelușului, mai ales în primele luni de viață, dar nu excesiv.

Adică, nu trebuie să devină un obicei utilizarea tetinei în toate situațiile în care bebelușul este agitat sau nervos. Poate chiar îi este foame, sau are alte probleme, și utilizarea suzetei doar va masca aceste probleme.

O situație în care tetina este permisă este atunci când bebelușul se află la plimbare, sau în vizită cu părinții, și laptele din biberon nu a fost îndeajuns, sau este agitat din alte cauze, care nu se pot rezolva pe loc. În acest caz, acest mijloc de calmare este util doar până când se ajunge acasă, unde se va vedea care este problema.

Și, cu atât mai mult, ar trebui renunțat la acest obicei atunci când începe diversificarea alimentației. Nici într-un caz nu se acceptă ca bebelușul să ceară tetina în jurul vârstei de un an, sau după.

Din păcate, am văzut că există părinți, mai ales din familii defavorizate, care îi dau copilului tetina chiar și la vârsta de doi ani, pentru a-l calma și a fi lăsați în pace pentru a-și face treburile zilnice.

Dar, nu este o soluție, pentru că, pe lângă faptul că micuțul va dezvolta un obicei greșit, cu atât mai greu de înlăturat cu cât este mai mare și devine mai conștient de micile sale plăceri, sugerea tetinei poate cauza deformații ale dentiției și palatului bucal.

În perioada erupției dentare, tentația este mare pentru a calma sugarul în acest fel, dar este mai bine să se utilizeze un gel bucal calmant, de tipul Calgel, sau preparate homeopate pentru calmarea durerilor, gen Camomilla 5 CH granule dizolvate în lapte sau ceai.

Tags:

Articol citit de 275 persoane