Să-ți ajuți copilul să învețe cum să evite să intre în conflicte cu prichindeii de joacă poate fi complicat, însă o modalitate prin care poți face asta este să fii un exemplu bun pentru el și să-l încurajezi să-și construiască relații sănătoase, frumoase.
Discuțiile între copii pot fi adevărate dureri de cap pentru părinți. Aceștia își doresc ca fiul ori fiica lor să se înțeleagă cu colegii de la grădiniță ori cu copiii din parc, să se respecte și să se joace în armonie. Înainte de a ajunge aici, însă, este cale lungă, întrucât trebuie să le fie insuflate aceste abilități.
De cele mai multe ori, conflictele între copii apar atunci când un copil nu vrea să împartă o jucărie, când își dorește să schimbe un post TV ori pur și simplu are un moment prost, în care plânge și țipă. Ca adult, însă, trebuie să știi cum să gestionezi astfel de situații. Cum poți face asta, află mai jos:
Evită să încurajezi rivalitatea
De cele mai multe ori, copiii ajung să declanșeze conflicte din cauza rivalității, pe care unii dintre părinți o crează ori o încurajează. Așadar, evită să-ți compari copilul, întrucât el va crede că trebuie să se facă remarcat pentru a merita iubirea ta.
Insuflă-i respectul
Să-ți înveți copilul să-i respecte pe cei din jurul lui va fi complicat, însă odată ce vei reuși acest lucru nu va mai trebui să-ți faci griji pentru eventuale conflicte. Validează-i emoțiile, ajută-l să le înțeleagă și să le gestioneze, iar în acest fel îl vei ajuta și să interacționeze cu ceilalți. Totodată, dacă copilul tău este furios, are episoade de frustrare ori dezgust, nu-ți pierde cumpătul. Încearcă să înțelegi ce simte și ajută-l să depășească acel episod.

Oferă-i alternative pentru a-și gestiona emoțiile
Atunci când un copil intră într-un conflict poate fi iritat, furios, ofensat sau trist, motiv pentru care este bine să știi cum să gestionezi aceste sentimente. Învață-l tehnici de respirație, oferă-i un spațiu primitor, în care să se recreeze sau crează un cântec pentru a-și exprima furia.
Setează limite clare
Deși n-ar trebui ca părinții să intervină în conflictele copiilor, trebuie să seteze limite clare și să se asigure că nu sunt încălcate. Iar cele mai importante sunt cele clasice, nu sunt permise agresiunile de niciun fel, nici fizice, nici verbale, indiferent cât de supărați am fi. Totodată, dacă un copil reacționează violent, separă-l imediat și, atunci când s-a calmat, vorbește despre incident, încearcă-l să-l înveți să-și ceară scuze și să repare răul făcut.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 192 persoane
Acest articol nu are comentarii!