Până la vârsta de șapte sau opt ani este normal ca părinții să-și ajute copiii la baie. Să le permiți acestora să-și facă singuri duș sau baie depinde, însă, de cât de maturi sunt ei, dar și de cât de responsabili sunt.

Dușul sau baia este un ritual zilnic, pe care copiii ar trebui să-l facă singuri, pe măsură ce cresc. Evident, atunci când sunt mici această sarcină este a părinților, însă pe măsură ce cresc, părinții pot doar să asiste la baie, iar apoi să le permită să se spele singuri.

Când pot copiii să se spele singuri

Când vine vorba de bebeluși, mersul la baie este sarcina favorită din zi a părinților. Pe măsură ce cresc, copii ar trebui să fie încurajați să fie independenți. Atenție, însă. Ambii părinți ar trebui să-i susțină. Potrivit specialiștilor, nu există o vârstă optimă la care copilul ar trebui să înceapă să-și facă baie singur. Fiercare copil este unic și are un nivel diferit de maturitate și dezvoltare.

Totuși, între vârsta de trei-patru ani, părinții pot să le arate copiilor cum să folosească un burete de baie. Ulterior, aceștia îi pot învăța care sunt zonele corpului pe care să le spele, evident cu supervizare. Este important ca copilul să fie cel care preia controlul, să inițieze el.

Astfel, pe măsură ce cresc îi poți ajuta să-și spele părul, iar apoi îi poți lăsa singuri la baie, pentru a se spăla singuri. Ulterior, poți să revii pentru a elimina spuma și pentru a-i ajuta să se șteargă/îmbrace.

Dincolo de acest ritual, baia nu este doar acel moment în care copiii se spală, ci este și un ritual prin care copiii devin responsabili și învață să aibă grijă de igiena lor.

Ce trebuie să faci pentru a le ”ușura” munca

De asemenea, pentru a evita accidentele, ai grijă să ai în cadă amplasate dispozitive antialunecare, dar rămâi și aproape de el. Întreabă-l din când în când dacă are nevoie de ajutor și laudă-l de fiecare dată când se descurcă să se spele singur. Acest obicei îl va încuraja să existe și o dată viitoarel, iar pe măsură ce va exersa, cu siguranță se va descurca de minune.

Articol citit de 80 persoane