Băuturile energizante sunt extrem de periculoase pentru dezvoltarea copiilor, întrucât le poate afecta sistemele nervos și cardiovascular. În plus, potrivit specialiștilor, beneficiile lor în ceea ce privește oferirea de energie este doar temporară.

Consumul de băuturi energizante a crescut exponențial în ultimii ani în rândul copiilor, însă aceste produse nu sunt sănătoase pentru nimeni. Iar efectele asupra copiilor sunt, fără doar și poate, mult mai severe.

Conform unor statistici un sfert dintre consumatorii obișnuiți de băuturi energizante au vârste sub 18 ani, aceste date fiind îngrijorătoare.

De ce nu ar trebui copiii să consume băuturi energizantee

Potrivit nutriționiștilor, băuturile energizante conțin o cantitate mare de substanțe stimulante, precum zahăr, cofeină și taurină. Aceste substanțe regăsite în băuturile energizante pot duce la deteriorarea sănătății copiilor și a adolescenților, motiv pentru care, cel puțin din punct de vedere medical, minorii nu ar trebui să le consume niciodată.

Ce sunt băuturile energizante

Băuturile energizante nu sunt echivalente cu băuturile izotonice ori cu cele folosite de sportivi, acestea consumând astfel de lichide pentru a se rehidrata și pentru a oferi organismului zahăr și minerale de care are nevoie după o activitate fizică solicitantă.

De cealaltă parte, băuturile energizante au un conținut ridicat de substanțe stimulante, în special cofeină. Potrivit specialiștilor, fiecare sticlă conține între 27 și 164 mg de cofeină.

De asemenea, aceste băuturi conțin și compuși precum taurină și guarana, care sporesc efectele cofeinei.

De ce sunt periculoase pentru copii băuturile energizante

Potrivit specialiștilor, băuturile energizante nu sunt recomandate copiilor, întrucât pot altera somnul și pot spori senzația de oboseală. În plus, taurina, care se regăsește în compoziția acestora poate spori ritmul cardiac și poate oferi o senzație de agitație.

Totodată, băuturile energizante conțin o cantitate mare de zahăr, fapt pentru care ele pot spori rezistența la insulină.

De asemenea, băuturile energizante pot determina și alte probleme în cazul copiilor, precum dureri de cap, palpitații, greaţă, vărsături, diaree și chiar convulsii.

Conform unui studiu realizat în Australia, 55,4 % dintre copiii care consumat băuturi energizante s-au confruntat cu efectele adverse de mai sus și au avut nevoie de îngrijire medicală.

Totodată, persoanele care consumă băuturi energizante pot dezvolta un comportament nociv, și anume vor fi predispuși să consume alcool, substanțe psihoactive ori ambele.

De asmenea, un consum ridicat de băuturi energizante poate determina intoxicații, iar consecințele pot fi severe, precum pierdere cunoștinței, apariția halucinațiilor și a convulsiilor, dar și un risc crescut de a dezvolta accidente vasculare cerebrale ori chiar moarte subită.

 Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 135 persoane