Nu există nimic mai important pe lumea asta decât sănătatea copilului tău, însă nu trebuie să-i oferi celui mic mai multe vitamine pentru copii decât are nevoie. De asemenea, este important să știi care sunt carențele sale nutriționale, astfel încât să-i crești aportul doar de vitaminele și mineralele care îi lipsesc. Află din acest articol care sunt cele mai bune vitamine pentru copii și care sunt dozele zilnice recomandate!

Au toți copiii nevoie de vitamine?

În mod obișnuit, copiii ar trebui să-și ia vitaminele dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Însă, în prezent mesele gătite acasă de părinți sunt tot mai puțin frecvente, iar copiii mănâncă tot mai multă mâncare procesată, care nu oferă substanțele nutritive de care au ei nevoie. În aceste situații, pediatrii recomandă suplimentarea nutrițională cu mai multe vitamine și minerale pentru copii.

Copiii care au nevoie de un complex de vitamine zilnic sunt cei care:

 • Nu mănâncă mese regulate, bine echilibrate, preparate din alimente proaspete, neprocesate
 • Nu mănâncă suficient sau mănâncă o mulțime de produse fast-food, semipreparate și alimente procesate
 • Au o dietă vegetariană (aceștia s-ar putea să aibă nevoie de un supliment de fier), o dietă fără lactate (ei ar putea avea nevoie de un supliment de calciu) sau altă dietă restrictivă
 • Consumă multe sucuri carbogazoase, care pot scurge vitamine și minerale din corpul lor
 • Suferă de afecțiuni medicale cronice (de exemplu cei cu astm sau cei cu probleme digestive)

5 vitamine și minerale esențiale pentru copiii în creștere

Există anumite vitamine și minerale esențiale pentru copiii în creștere. Acestea sunt:

 • Vitamina A

Aceasta promovează creșterea și dezvoltarea normală a copiilor, ajută la repararea țesuturilor și a oaselor și menține sănătatea pielii și ochilor. Sursele bune de vitamina A includ: laptele, brânza, ouăle și legumele galbene și portocalii, cum sunt: morcovii, ignamele și dovleceii.

 • Vitamina B

Familia de vitamine B (B2, B3, B6 și B12) susține metabolismul, oferă energie corpului și menține sănătatea sistemului circulator și nervos. Un copil are suficientă vitamina B dacă consumă carne, pește, nuci, ouă, lapte, brânză și fasole. 

Necesarul de vitamina B este următorul:

 • Bebelușii și copii până la 3 ani au nevoie de 0,9 micrograme pe zi
 • Cei între 4-8 ani necesită 1,2 micrograme pe zi
 • Copiii între 9-13 ani -1,8 micrograme pe zi
 • Adolescenții au nevoie de 2,4 micrograme pe zi
 • Calciu

Calciul ajută la construirea oaselor puternice și se găsește în: lapte, brânză, iaurt, tofu și suc de portocale îmbogățit cu calciu, dar și în legumele cu frunze verzi și somon.

Conform specialiștilor, copiii cu vârsta între 1-3 ani necesită 700 mg de calciu pe zi. Cei între 4-8 ani au nevoie de 1.000 mg pe zi, iar între 9-18 ani - 1.300 mg de calciu pe zi.

 • Vitamina D

Aceasta sprijină formarea oaselor și a dinților și ajută organismul să absoarbă calciul. Cea mai bună sursă de vitamina D este lumina soarelui, însă ea se mai poate găsi și în lapte și pește gras (somon și macrou). Medicii spun că bebelușii sub 1 an au nevoie de 400 UI de vitamina D pe zi, copiii peste 1 an de 600-1000 UI pe zi, iar cei cu anumite afecțiuni medicale pot avea nevoie de o doză mai mare.

 • Fierul

Acest mineral ajută la construirea mușchilor și la menținerea sănătoasă a globulelor roșii. Deficitul de fier poate apărea în adolescență, mai ales la fetele care au început să aibă menstruație. Sursele bune de fier includ carnea roșie, carnea de curcan și porc, spanacul, fasolea și prunele uscate.

Necesarul de fier pentru copii variază între 7-10 mg pe zi. Până la adolescență, băieții au nevoie de aproximativ 11 mg pe zi, iar fetele cu menstruație - aproximativ 15 mg.

Vitamine pentru copii care întăresc sistemul imunitar

Copiii trebuie să aibă sistemul imunitar puternic pentru a se dezvolta sănătos și pentru a lupta împotriva agenților dăunători. Iată care sunt cele mai bune vitamine pentru copii, pentru o imunitate crescută:

 • Vitamina C

Vitamina C are o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă cea mai importantă calitate a sa este întărirea sistemului imunitar. Fiind un antioxidant puternic, vitamina C este excelentă pentru a ajuta sistemul natural de apărare al copiilor și de a proteja celulele de radicalii liberi și daunele oxidative.

 • Vitamina E

Vitamina E întărește sistemul imunitar al organismului, dar ajută și la curățarea vaselor de sânge și îmbunătățirea fluxului sangvin. Surse bune de vitamina E sunt: uleiurile vegetale de floarea soarelui și de șofran, nucile și semințele, migdalele, alunele și semințele de floarea soarelui.

Copiii între 1-3 ani au nevoie de 9 UI de vitamina E zilnic, cei cu vârsta cuprinsă între 4-8 ani au nevoie de 10,4 UI pe zi, iar între 9-13 ani - de 16,4 UI pe zi. Adolescenții au nevoie de aceeași doză ca și adulții, și anume 22 UI pe zi.

 • Zinc

Pe lângă alte vitamine și minerale pentru copii, zincul este unul dintre cei mai importanți micronutrienți de care au nevoie cei mici pentru un sistem imunitar puternic. Zincul sprijină creșterea sănătoasă, are un rol esențial în metabolismul celular, ajută la formarea oaselor, creşterea ţesuturilor și susține sănătatea funcţiilor cerebrale. Zincul se găsește în alimente, precum: crustacee, carne roșie, ouă, nuci, legume (broccoli, sfeclă roșie, spanac, roșii, dovleac, varză de Bruxelles, etc) și fructe (mango, căpșuni, banane, caise etc)

Copiii peste 4 ani au nevoie de 3 mg de zinc în fiecare zi. Între 4 și 8 ani, este necesară o cantitate de 5 mg de zinc pe zi, iar între 9 și 13 ani, de 8 mg.

Sunt recomandate suplimentele cu multivitamine pentru copii?

În general, medicii nu recomandă suplimente de multivitamine pentru copii, dacă aceștia sunt sănătoși. Cel mai important lucru pentru copilul tău este să primească o alimentație nutritivă și echilibrată. Pentru acest lucru, trebuie să mănânce o varietate de alimente proaspete și să se evite mâncarea de tip fast-food. Alimentele cele mai bogate în vitamine sunt cu siguranță fructele și legumele proaspete.

Iată ce trebuie să consume copiii pentru a crește și se dezvolta sănătos:

 • Lapte și produse lactate (brânză și iaurt)
 • O mulțime de fructe proaspete și legume cu frunze verzi
 • Proteine ​​din carne, pește sau ouă
 • Cereale integrale

Așadar, cele mai bune vitamine pentru copii sunt alimentele nutritive. Este important să-i oferi celui mic produse variate, proaspete și multe fructe și legume pentru a crește sănătos și pentru a avea un sistem imunitar puternic.  

Articol citit de 243 persoane