Un program bine stabilit de somn este esențial pentru dezvoltarea optimă a copiilor, întrucât creierul lor are nevoie de odihnă pentru a face față procesului de creștere.

Somnul de după amiază și mersul la somn devreme sunt chestiuni pe care copiii le detestă, însă este foarte important ca ei să aibă o rutină bine stabilită. Motivul? În timpul somnului ne recăpătăm energia de a ne îndeplini task-urile zilnice și, în plus, creierul are timp să se dezvolte.

Care sunt motivele pentru care copiii ar trebui să meargă la somn devreme, află mai jos:

- creierul are timp să se odihnească și să-și refacă energia
- capacitatea de memorare și de concentrare sunt sporite, dacă organismul a avut timp pentru a se odihnici
- sistemul imunitar este și el întărit
- schimbările hormonale au loc în limite normale, tensiunea arterială este reglată și, de asemenea, nu este afectat echilibrul intern al organismului.

Ce poți face pentru a-ți convinge copilul să adoarmă devreme, află mai jos:

Ajustează orele de somn ale copilului în funcție de vârstă

Înainte de a-i cere copilului tău să adoarmă la o anumită oră, asigură-te că știi câte ore ar trebui să doarmă în funcție de vârsta sa. Spre exemplu, un copil care are vârsta cuprinsă între 4-12 luni trebuie să doarmă 12-16 ore, în timp ce unul de 1-2 ani trebuie să aibă 11-14 ore de somn. Timpul scade, însă, în funcție cu vârsta, astfel că un copil cu vârsta de 6-12 ani ajunge să doarmă între 9-12 ore. Atenție, însă: aceste variante de program de somn includ și somnul de după-amiază.

Oferă-i un mediu plăcut înainte de a merge la somn

Copilul tău poate obiecta că a sosit timpul să meargă la somn, motiv pentru care este indicat să-i creezi o rutină, pentru a anticipa acest moment. Spre exemplu, o baie relaxantă, posibilitatea de a alege o jucărie pe care poate să o ia în pat, citirea unei povești ori câteva momente de răsfăț îl pot ajuta să se relaxeze și să înțeleagă că a venit momentul să adoarmă.

Calmează-i anxietatea făcând planuri pentru ziua următoare

Copiii refuză să meargă la somn din multe motive. Uneori pentru că le place foarte mult ceea ce făceau în momentul în care li s-a spus să se pregătească de somn, alteori de teamă. Iar o modalitate simplă de a le calma anxietatea este să vorbiți despre activitățile pe care le vorbiți în program în ziua următoare. În acest fel, copilul va fi încurajat să adoarmă și să-și încarce bateriile pentru a fi în formă ziua următoare.

Articol citit de 360 persoane