Artrita juvenilă este un tip de artrită care afectează copiii. Afecțiunea provoacă dureri articulare, inflamații, sensibilitatea articulațiilor, rigiditate și pierderea mișcării. Artrita juvenilă este o boală autoimună, acest lucru înseamnă că sistemul imunitar, care în mod normal ajută la combaterea infecțiilor, devine hiperactiv și creează inflamații. Tratamentul afecțiunii depinde de cât de grave sunt simptomele și include, de obicei, o combinație de medicamente și terapie fizică. Îți prezentăm în acest articol cum se manifestă artrita la copii și ce trebuie să faci pentru a-i ușura durerile și disconfortul copilului tău!

Ce este artrita juvenilă?

Artrita juvenilă este o formă de artrită cronică care apare la copii. Se caracterizează prin dureri de articulații, inflamații, sensibilitate și rigiditate, putând avea ca efect chiar și pierderea mișcării. Artrita juvenilă poate afecta orice articulație din corp, dar în majoritatea cazurilor afectează articulațiile de la genunchi, mâini și picioare.

Deși cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt pe deplin cunoscute, se știe că artrita juvenilă este o afecțiune autoimună. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar își atacă propriile celule și țesuturi sănătoase, provocând inflamație în anumite părți ale corpului. Oamenii de știință susțin că genele au un rol semnificativ la apariția afecțiunii. De asemenea, expunerea la un virus poate fi un factor de risc care favorizează dezvoltarea artritei la copii. Deoarece cauzele nu sunt foarte clare, afecțiunea mai poartă denumirea de artrită juvenilă idiopatică.

Cum îți dai seama că un copil are artrită juvenilă?

Artrita juvenilă apare, de obicei, la copiii și adolescenții cu vârsta sub 16 ani. Simptomele variază de la o persoană la alta și se pot modifica în timp, chiar și pe parcursul unei singure zile.

Cele mai comune semne și simptome ale artitei la copii includ:

 • Sensibilitate și/sau umflarea articulațiilor
 • Articulații care sunt calde la atingere
 • Șchiopătare
 • Durere generală
 • Rigiditate (care apare mai ales după somn sau o perioadă mai mare de inactivitate)
 • Tulburări de somn și stare constantă de oboseală
 • Iritabilitate
 • Noduli limfatici umflați
 • Pierdere în greutate și apetit redus
 • Ochi roșii, umflați, vedere încețoșată

În plus, pot apărea erupții cutanate și febră.

Pentru a diagnostica artrita juvenilă, medicul specialist va efectua un examen fizic, apoi va solicita analize de sânge, radiografii și consult la ochi. De obicei, artrita provoacă și inflamația ochilor și, în lipsa unui tratament adecvat, poate duce la orbire.

Artrita juvenilă poate avea efecte nu doar fizice, ci și emoționale. Din cauza durerii și a oboselii, copii vor întâmpina dificultăți în realizarea activităților zilnice (școlare sau sociale). Cu cât este diagnosticată mai rapid și tratamentul este început mai devreme, cu atât copilul poate duce o viață mai ușoară.

Tratamentul artritei juvenile

Scopul tratamentului artritei juvenile este de a ameliora durerea, de a crește mobilitatea și forța articulară și de a menține funcția musculară. În acest fel, se poate facilita creșterea și dezvoltarea normală a copilului și se pot evita complicațiile grave de sănătate. Tratamentul este de lungă durată și depinde de gravitatea simptomelor. În mod obișnuit, copilul cu artrită juvenilă va trebui să ia medicamente și să urmeze o terapie fizică. În cazuri foarte rare, este necesară intervenție chirurgicală, pentru a repara leziunile articulare sau osoase prezente.

Tratament medicamentos

Următoarele tipuri de medicamente sunt, de obicei, utilizate pentru a trata artrita juvenilă:

 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și medicamente antireumatice cu acțiune lentă - acestea ajută la reducerea durerii și a inflamațiilor.
 • Corticosteroizi - aceștia sunt, de asemenea, utilizați pentru a trata durerile și inflamațiile severe. De obicei, steroizii sunt administrați sub formă de injecție în articulația afectată. În cazuri rare, medicul poate prescrie steroizi orali, însă aceștia sunt în general de evitat la copii deoarece provoacă efecte secundare adverse (întârzieri de creștere sau creștere în greutate).
 • Antimetaboliți – aceștia reprezintă un tip de medicament agresiv care vizează reducerea leziunilor articulare și menținerea funcției articulațiilor.

Terapie fizică

Există anumite exerciții fizice care pot crește mobilitatea articulațiilor, însă este important să discuți și cu medicul pentru a stabili care se potrivesc cel mai bine copilului tău. Printre activitățile recomandate în cazul artritei juvenile se numără:

 • Înotul sau aerobicul în apă
 • Tai chi
 • Mersul pe jos
 • Aerobicul cu impact redus
 • Exercițiile de forță
 • Dansul

Ce trebuie să facă părinții pentru a-și ajuta copiii cu artrită juvenilă?

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta copilul să gestioneze artrita juvenilă, în special pentru a face față durerilor. Acestea includ:

 • Aplicarea de comprese calde pe articulațiile afectate
 • Masaj
 • Dietă echilibrată și bogată în substanțe antioxidante și antiinflamatorii
 • Păstrarea unei greutăți corporale optime, deoarece greutatea suplimentară pune o presiune suplimentară pe articulațiile copilului

Așadar, artrita juvenilă apare la copiii și adolescenții sub 16 ani și afectează articulațiile. Această boală autoimună este de lungă durată și necesită o atenție sporită. Cu un tratament adecvat, simptomele afecțiunii pot fi controlate. Dacă și copilul tău este diagnosticat cu această artrită juvenilă, este important să discuți cu medicul pentru a stabili cel mai bun plan de tratament, care să amelioreze durerile copilului și să-i reducă disconfortul general.    

Referințe:

https://newsinhealth.nih.gov/2021/05/childhood-arthritis

https://ada.com/conditions/juvenile-rheumatoid-arthritis/

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/diagnosing-juvenile-arthritis

Sursa foto: Shutterstock.com

Articol citit de 147 persoane