Cei mai mulți dintre copii refuză să experimenteze atunci când vine vorba de alimentație, iar introducerea unor preparate noi este o provocare aproape imposibilă. Astăzi, însă, îți venim în ajutor cu câteva trucuri psihologice care te vor ajuta să-i îmbunătățești copilului tău relația cu mâncarea.
Alimentația sănătoasă și echilibrată este esențială pentru dezvoltarea armoonioasă a unui copil. Tocmai de aceea cei mai mulți dintre părinți empatizează cu ideea de a-i învăța pe copii să mănânce bine și variat. Uneori, însă, acest lucru devine imposibil, întrucât unii dintre copii pur și simplu refuză să încerce preparate noi. Astăzi, însă, îți prezentăm câteva trucuri la care poți apela pentru a-ți convinge copilul să mănânce.
Copiii pot avea relații diferite cu mâncarea. Unii vor avea tendința să mănânce puțin, alții mai mult ori alții vor refuza să accepte alimente noi. În orice caz, însă, este important să-ți amintești că aceste lucruri sunt normale pentru ei, iar tot ce poți face este să apelezi la câteva trucuri prin care le poți schimba comportamentul.
De ce nu mănâncă copilul tău
Atunci când copilul tău refuză să mănânce nu înseamnă neapărat că are o problemă ori pur și simplu te sfidează. Pot exista numerroase cauze pentru care copiii nu mănâncă, pe care însă e important să le cunoști pentru a ști cum să acționezi.
Potrivit specialiștilor, nevoile nutriționale ale fiecărui copil depinde de vârstă. Spre exemplu, atunci când ating 12-155 luni, ritmul de creștere încetinește, iar copilul nu mai are nevoie de atât de multă energie. În acest moment, părinții ar putea să devină îngrijorați și să se gândească că se întâmplă ceva rău. În realitate, însă, faptul că nu mai mănâncă atât de mult nu este decât o ajustare la procesul de creștere.

La vârsta de cinci ani, însă, copiii au din nou o energie debordantă, iar apetitul crește. De aceea, este important să le înțelegi ritmul de creștere și să le respecți.
De asemenea, părinții ar trebui să fie conștienți și de așteptările nerealite. Copiii au un stomac mic, motiv pentru care nu pot mânca o cantitate mare de hrană. În plus, există un motiv important pentru care copiii refuză să mănânce și anume pentru că nu l-ai ajutat să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea.
Ce poți face pentru a-ți convinge copilul să mănânce, află mai jos:
Respectă-le ritmul de dezvoltare
Așa cum am precizat, fiecare vârstă a unui copil înseamnă un nivel de energie și necesități nutriționale diferite. Pe de altă parte, nu ar trebui să-ți obligi copilul să mănânce în plus, lasă-l să decidă, organismul lui știe să-și ia nutrienții de cre are nevoie. Atunci când spune nu mâncării, fie s-a săturat, fie are un stomac mic.
Permite-i copilului să aleagă
Să iei opiniile copilului în serios este cea mai bună modalitate prin care îl poți ajuta să-și dezvolte o relație bună cu mâncarea. Îi poți permite acestuia să aleagă care sunt mâncărurile pe care nu le va consuma niciodată, dar este bine să-i oferi alternative. Spre exemplu, poate refuza somonul, dar îi poți oferi păstrăv ori alt tip de pește. În același fel poți proceda și cu fructele, legumele, carnea. În timp, rezistența lui va scădea.
Arome de camuflaj
Este adevărat că nu toate alimentele sunt la fel de gustoase pentru copii, motiv pentru care nu sta pe gânduri când vine vorba de camuflarea aromelor amare ori neplăcute cu niște condimente care le vor face mai apetisante.
Crează farfurii atractive
Copiii sunt atrași de culori și forme, motiv pentru care ar trebui să profiți de aceste detalii și atunci când vine vorba de alimentație. Taie legumele în diferite figurine și oferă-le acestora. Vor fi încântați.
Implică-ți copiii în prepararea hranei
Pe cât de mult posibil alege să-ți implici copilul în prepararea hranei. Lasă-i să spargă un ou, să spele legumele ori să dea formă chiftelelor. Atunci când vor simți că preparatele din farfurie sunt ”opera” lor vor fi încântați să le savureze.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 308 persoane
Acest articol nu are comentarii!