Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește dezvoltarea și susținerea unei sarcini, motiv pentru care este esențial să ai grijă ce alimente incluzi în dietă și, mai ales, ce alimente elimini, pentru că sunt dăunătoare fătului.

Potrivit nutriționiștilor, există câteva alimente pe care femeile însărcinate ar trebui să le elimine din dietă, întrucât pot fi nocive pentru făt.

Care sunt alimentele pe care femeile însărcinate ar trebui să le elimine din dietă, află mai jos:

Pește cu un conținut mare de mercur

Deși peștele este o sursă excelentă de proteine și Omega-3, adevărul este că unele tipuri de pește pot fi dăunătoare atât pentru mamă, cât și pentru făt, precum macrou, rechin, pește-spadă, ton cu aripioare albastre. Acestea nu ar trebui să fie consumate negătite, deoarece există riscul de transmitere a listeria, o bacterie de poate afecta organe importante, precum creier, coloană vertebrală ori sistemul circulator.

Fructe de mare

Printre alimentele pe care femeile însărcinate ar trebui să le evite se numără și fructele de mare crude. Creveții, scoicile, stridiile și midiile ar trebui consumate întotdeauna bine gătit, deoarece pot transmite un parazit ce provoacă leziuni digestive grave.

Alimente nepasteurizate

Câteva produse lactate n-ar trebui să fie consumate de femeile însărcinate. Și laptele proapăt, nefiert, este interzis gravidelor. Astfel, nutriționiștii recomandă doar consumul de produse lactate pasteurizate, întrucât există riscul de transmitere a unor microorganisme dăunătoare pentru sănătate. Printre alimentele interzise se numără brânza albastră, brie, feta, gouda și cheddar.

Ouă

Negătite suficient, ouăle se află pe lista alimentelor pe care femeile ar trebui să le elimine din dietă, deoarece există riscul de transmitere a Salmonella. De asemenea, nu este indicat să se consume nici maioneză de casă sau sos olandez.

Fii precaută cu fructele și legumele

Totodată, este important să fii atentă atunci când mănânci fructe și legume, întrucât ele trebuie să fie spălate bine, pentru a evita riscul de transmitere a unor bacterii, precum E.colli și Salmonella.

Cofeina

Cofeina nu se regăsește pe lista alimentelor interzise femeilor însărcinate, însă consumul acesteia ar trebui să fie bine reglementat. Specialiștii recomandă să nu bei cafea în primul trimestru de sarcină, iar ulterior aproximativ 300 ml de cafea pe zi, adică o cană mare.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 470 persoane