Primul trimestru 

Primul trimestru. În această perioadă, care este cea mai fragilă a sarcinii, viitoarea mămică nu trebuie, pe cât posibil, să ia nici un medicament. Dacă este absolut necesar, se va adresa medicului. Nici măcar vitamine nu ar trebui să ia, decât în caz de carență de fier și/sau acid folic. Oricum, în sarcină se pot lua doar vitamine speciale pentru această perioadă, gen Elevit.

Cred că este inutil să mai precizăm că nu trebuie să consume nici un fel de drog: alcool, tutun, cafea. Am menționat în capitolul introductiv posibilele efecte ale acestora asupra fătului.

În acest prim trimestru, multe gravide au așa-numitul ”rău de sarcină”, manifestat prin grețuri, vărsături matinale, oboseală excesivă. După cum am precizat, nici pentru aceste simptome nu se pot lua medicamentele clasice, ci mai curând produse naturale sau homeopatice menționate în primul capitol. Dacă totuși medicul recomandă Metoclopramid, se va lua doar sub supravegherea sa.

La examenul ginecologic, se poate pune diagnosticul de sarcină după 8 săptămâni de amenoree. Dar acesta se confirmă prin dozarea hormonului corionic gonadotrofic (HCG), regăsit în sânge și urină.

Un diagnostic provizoriu se poate pune pe baza unui test de sarcină ce se poate cumpăra de la farmacie, și care înregistrează prezența hormonului HCG în urină încă din prima zi de amenoree. Totuși, acest test nu are o fiabilitate de 100%, ci doar în jur de 80%.

La echografie, diagnosticul de sarcină, cât și aprecierea vârstei sarcinii, se face între 8-12 săptămâni de amenoree. Termenul sarcinii se precizează cu o aproximație de trei zile prin măsurarea cranio-caudală. Mai târziu, între 12-20 săptămâni, vârsta sarcinii se stabilește prin măsurarea craniului (diametrul biparietal).

În cursul acestui trimestru, uterul crește în dimensiuni, ajungând ca la trei luni fundul uterului să depășească pubisul.

În acest timp, pe lângă simptomele ”răului de sarcină”, gravida poate prezenta dureri abdominale, lombare, nervozitate, schimbări ale dispoziției, constipație, sau urinare frecventă – întrucât uterul ajunge să apese pe vezica urinară, iar pe de altă parte, încărcarea cu estrogeni a organismului acționează și asupra musculaturii netede a  vezicii.

Al doilea trimestru

În al doilea trimestru de sarcină, grețurile și vărsăturile devin mai rare, mai puțin importante, apoi dispar. Uterul continuă să crească, și sarcina apare vizibilă. Pe piele apar pete, hiperpigmentări (masca de sarcină), și o linie mai închisă la culoare pe abdomen. Sânii cresc și devin sensibili.

La ecografie, se pot percepe mișcările fătului între săptămânile 20 și 22.

În această perioadă, se poate începe să se ia vitamine recomandate în sarcină, dacă este necesar. Dar se evită în continuare tutunul, alcoolul și cafeaua, pe toată durata sarcinii, cât și eforturile fizice excesive.

Al treilea trimestru

În al treilea trimestru, uterul continuă să crească, abdomenul se extinde și greutatea crește și mai mult. În cursul sarcinii, greutatea gravidei crește cu 8-12 kg, cauzând întinderea pielii abdominale, și ruperea fibrelor sale elastice – ceea ce, în cazul revenirii la greutatea de după naștere, e posibil să cauzeze vergeturi.

Prin creșterea uterului, acesta apasă tot mai mult pe vezica urinară, determinând o incontinență urinară chiar și la tuse, strănut. În sus, acesta apasă pe diafragm, și prin intermediul acetuia, pe stomac, cauzând un reflux gastro-esofagian și o hiperaciditate gastrică.

Încă din luna a 8 a, aproape toți feții se prezintă în uter cu capul în jos (prezentația craniană). Cei care nu își schimbă poziția, și rămân în prezentație pelvină, vor avea nevoie de o asistență mai susținută la naștere, poate chiar de cezariană. De aceea, roul ecografiei în ulrimul trimestru este foarte important, fiind necesar să se știe prezentația fătului.

În cursul lunii a 9 a, în mod normal, fătul se angajează în micul bazin. Unele gravide pot avea contracții uterine nedureroase. De aceea, și mai ales, în cazul în care există și complicații ale sarcinii, este bine ca gravida să se odihnească mai mult, să se evite orice efort. În general, în această perioadă se ia și concediul prenatal, continuat cu cel postnatal.

În apropierea nașterii, contracțiile uterine devin din ce în ce mai puternice și dureroase, anunțând începutul travaliului.

 

Tags:

Articol citit de 195 persoane