În timpul sarcinii este important să reduci sau chiar să renunți la anumite alimente pentru a preveni apariția unor probleme de sănătate. Tocmai de aceea, astăzi te invităm să descoperi dacă ai voie să consumi sau nu somon afumat.

Despre beneficiile somonului afumat s-a vorbit mult de-a lungul timpului. În timpul sarcinii, însă, trebuie să faci anumite schimbări în ceea ce privește alimentația, iar renunțarea la acest aliment se află pe lista de bifat imediat după ce ai aflat că urmează să devii mămică. Mai exact, specialiștii în nutriție recomandă să elimini somonul afumat din dieta ta întrucât poate conțin o bacterie ce poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt.

De ce nu poți să consumi somon afumat în sarcină

În ciuda faptului că are un conținut bogat de acizi grași Omega 3, un nutrient eficient pentru menținerea sănătății cardiovasculare, somonul afumat nu poate fi consumat în sarcină. Motivul? Ei bine, acesta nu este suficient de sigur pentru a elimina riscul microbiologi. Mai exact, pentru că nu este procesat la o temperatură mară, acesta poate conține microbi ce pot pune în pericol atât mama, cât și făutul. Pe lângă germenii patogeni, somonul afumat poate conține și listeria, o bacterie ce poate determina naștere prematură ori malformații în cazul fătului.

De asemenea, nutriționiștii recomandă reducerea consumului oricărui tip de carne ori pește care nu este gătit termic bine.

Unii nutriționiști, însă, recomandă ca somonul afumat să fie ținut în frigider timp de trei zile înainte de a fi consumat pentru a reduce riscul de contaminare. Ulterior, acesta ar putea fi consumat, însă este indicat să vorbiți cu un medic înainte, pentru a evita anumite riscuri.

Cum poți consuma pește în timpul sarcinii

Nu este niciun secret că poți consuma pește în timpul sarcinii, însă acesta trebuie să fie gătit bine. Astfel, dacă preferi somonul, poți alege medalioane de somon ori file, pe care le poți găti la cuptor ori pe grill. Se pare că nutriționiștii recomandă acest tip de pește, deoarece conține acizi grași, care ajută la dezvoltarea fătului și, în plus, poate preveni hipertensiunea în cazul gravidelor. Somonul conține, de asemenea, și vitamina D, esențială pentru dezvoltarea sistemului osos a fătului.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 185 persoane