Dacă ai probleme cu somnul în timpul sarcinii să știi că nu ești singură. Studiile de specialitate au arătat că între 20 și 60 la sută dintre femeile însărcinate se confruntă cu insomnie la un moment dat în sarcină.

Insomnia vine în diferite forme. Dacă ai probleme să adormi atunci când te pui în pat ori te trezești în mijlocul nopții și nu poți să mai adormi. Pe lângă aceste disconforturi, însă, grijile de a aduce un copil pe lume te pot ține, de asemenea, trează. Iar medicamentele împotriva insomniei nu sunt o variantă, întrucât pot fi periculoase pentru sarcină, mai ales în primul trimestru. Totuși, există câteva modalități simple, naturale, ce te pot ajuta să combați insomnia în sarcină.

Mergi să dormi fix când ți-e somn

Uneori, se întâmplă să nu adormi pentru că te pui în pat mai devreme, când nu ești pregătită psihic să adormi. De aceea, specialiștii îți propun să mergi la somn când ți-e somn cu adevărat. Totodată, ar fi bine să eviți băuturile care conțin cafeină, dar și să faci mișcare seara. În plus, cu o oră înainte de somn evită să mai stai pe telefon sau la laptop și încearcă să-ți dezvolți un ritual: fă baie, redu lumina din cameră, citește.

Încearcă o gustare care te poate ajuta să adormi

Unele femei apelează la o gustare pentru a adormi mai repede. Este, însăm, indicat să nu exagerezi. Spre exemplu, poți consuma un pahar cu lapte cald ori alte gustări, precum:

  • migdale, care conțin o cantitate mare de magneziu și te ajută să te relaxezi.
  • banane, care sunt o sursă de melatonină și potasiu, care pot induce starea de somnolență.
  • brânza, care conține triptofan și sporește producția de melatonină

Practică exerciții de relaxare

Exercițiile de relaxare, indiferent că le faci singură ori cu partenerul tău, te pot ajuta, de asemenea, să adormi mai rapid. Respirația adâncă, meditația și alte tehnici de relaxare te pot ajuta să-ți relaxezi mintea și corpul. Așadar, descarcă-ți aplicații de meditație sau uită-te la clipuri pe Youtube.

Fă o baie caldă

O baie sau un duș te vor ajuta să te relaxezi, însă, în același timp te pot ajuta să te pregătești de somn. Totodată, acestea sunt responsabile de ameliorarea durerilor de picioare ori a crampelor, așa că nu ezita să pui și puțină sare Epson în apa de baie. Îți va calma mușchii.

Citește o carte

Să citești înainte de culcare te poate ajuta, de asemenea, să te pregătești de somn și să combați insomnia. Evită, însă, cărțile care te țin în suspans ori care sunt înfricoșătoare. Poți citi, în schimb, cărți despre nume de copii ori orice altceva ce-ți face plăere.

 

Articol citit de 162 persoane