Din câte se știe, sarcina este o perioadă delicată, în care viitoarea mămică nu își poate permite să consume orice. Chiar și în privința produselor naturale și a plantelor, pot exista restricții, de aceea este bine să se cunoască exact ce plante sunt permise.

În primul rând, ceaiul sau infuzia se prepară prin fierberea unei lingurițe-două de plantă uscată la o cană de apă fierbinte, care se lasă apoi la infuzat 10-15 minute, acoperită cu un capac.

Ceaiuri nepermise

Dintre ceaiuri, în primul rând nu se consumă în sarcină ceaiurile care conțin multe amestecuri de plante și substanțe ale căror efecte nu le cunoaștem, și/sau cafeină. Cafeina nu este permisă nici ca atare, și nici în ceaiuri, întrucât poate traversa bariera placentară. De asemenea, toate soiurile de ice tea, care conțin îndulcitori și conservanți, nu sunt indicate.

Apoi, există multe ceaiuri pe piață cu rol diuretic sau laxativ, și acestea nu sunt permise, întrucât pot cauza pierderi mari de lichide și minerale, și afecta în acest fel starea de nutriție a fătului. Chiar dacă în mod normal acestea nu sunt toxice, dar prin efectul lor demineralizant, este bine să fie evitate. Dintre acestea amintim: ceaiul de teci de fasole, de urzică, de codițe de cireșe, de mătase de porumb, de soc, gălbenele, de mesteacăn (poate fi și toxic în sarcină), de frunze de dud, de nuc, trei-frați-pătați, splinuță, măcriș, pătlagină, ciuboțica-cucului, piper negru, ceai negru, verde, etc. Deasemenea, ceaiul de tei, care este foarte popular, nu este indicat în sarcină, întrucât nu i se cunosc foarte bine efectele.

Din această categorie – a ceaiurilor cu efect diuretic și laxativ - există unele ce pot cauza avort spontan:

  • de lemn-dulce
  • coada-șoricelului
  • rostopască
  • vâsc
  • pelin
  • ienupăr
  • crușin
  • senna
  • salvie
  • cimbru
  • busuioc
  • levănțică
  • rozmarin
  • obligeană
  • hamei
  • anason
  • chimen
  • chimion
  • urzică - rădăcini
  • scorțișoară
  • ardei iute – stimulează contracțiile uterine
  • țelină – stimulează contracțiile uterine
  • revent – stimulează contracțiile uterine
  • cârmâz – stimulează contracțiile uterine
  • magheran – stimulent uterin
  • smirna – stimulează contracțiile uterine
  • leuștean – stimulează contracțiile, poate fi folosit ăn cazul travaliului prea încet
  • tuia – stimulează contracțiile uterine, și poate cauza malformații
  • tătăneasa – toxic fetal
  • ceapa de mare – stimulent uterin, provoacă malformații
  • ferigă – stimulează contracțiile uterine

Ceaiuri permise

În afară de aceste ceaiuri, există însă și dintre cele permise în sarcină, sau care sunt chiar recomandate în sarcină, întrucât asigură o bună evoluție a acesteea, și prevenirea complicațiilor ei. Unele pot asigura chiar prevenirea complicațiilor travaliului și a hemoragiei postpartum – cum este ceaiul de frunze de zmeur roșu, care conține în cantități mari vitamina K, cu rol antihemoragic. Acest ceai este în general un reglator hormonal feminin, iar în sarcină poate preveni nașterile pre și postmature. Însă, are și alte roluri: protector vascular, inclusiv în arteriopatiile diabetice, reglează glicemia, colesterolul, constipația, colicile abdominale.

Întrucât efectele sale benefice se manifestă mai mult în ultimul trimestru de sarcină, medicii îl recomandă în special după primul trimestru. În primul trimestru, în general, este bine să nu se consume nici o substanță în plus dacă nu este absolut necesar.

Ceaiul de frunze de mentă – este foarte benefic pentru prevenirea dispepsiilor, reglarea problemelor stomacului și intestinului, grețuri, vărsături, și în special în ceea ce privește scaunele moi. De aceea, nu trebuie folosit prea mult, pentru a nu cauza constipație. Are și un efect relaxant psihic, fiind util și din acest motiv gravidelor, care cunosc variații ale stărilor emoționale pe fond hormonal.

Ceaiul de lămâie are rol relaxant psihic, contribuind la calmarea agitației, anxietății. Deasemnea, prin conținutul în vitamina C, are un bun rol imunitar, contribuind la creșterea apărării mamei și fătului contra infecțiilor, și la eliminarea toxinelor (antioxidant).

Ceaiul de mușețel are și el rol relaxant, calmant, inclusiv pentru durerile de cap, și reglator al digestiei – în special pentru constipație. Este și antiinflamator.

Ceaiul de măceșe, ca și cel de lămâie, prin conținutul în vitamina C, are rol în creșterea apărării imunitare, și eliminarea toxinelor.

Stevia creata (rumex crispus) – cu precauție, doar la gravidele cu anemie, pentru conținutul în fier. Poate interacționa cu unele medicamente: digoxinul, warfarina, diureticele – de aceea, este bine să fie folosită doar în caz de nevoie, până la începerea tratamentului cu fier.

Ceaiul de ghimbir rădăcini – folosit în primul rând pentru ”răul de sarcină” - cu grețuri și vărsături, în măsura în care prea puține medicamente clasice mai pot fi folosite în sarcină. Este un reglator al digestiei, hipoglicemiant, protector vascular. Nu se folosește în cantități mari, întrucât poate cauza iritații gastrice, diaree, iritații ale pielii.

Ceaiul de sunătoare – bun pentru problemele gastrointestinale, calmant, și pentru edeme, se consumă cu moderație, pentru a nu cauza pierderi de lichide.

Ceaiul de păpădie – cu moderație, doar în caz de necesitate, întrucât are și efect diuretic. Protejează ficatul și digestia, sursă de vitamine.

Ceai de fructe de pădure – pentru stimularea lactației, în cantități moderate.

Ceai de lucernă (alfalfa) – se consumă în ultimul trimestru, datorită conținutului în vitamina K, prevenind hemoragiile post-partum.

Din câte se vede, deși multe ceaiuri sunt interzise, au rămas destule și dintre cele benefice, și care pot fi consumate ocazional. Desigur, nu este bine să facem excese, nici măcar în privința celor benefice. Și  mai ales, regula de bază este: pe cât posibil, orice substanță nouă, chiar și din plante, să fie introdusă doar din al doilea trimestru de sarcină.

 

Tags:

Articol citit de 23 persoane