Deși sarcina este o perioadă de profunde transformări ale organismului femeii, și implicit, a întregii sale vieți, există totuși câteva lucruri de făcut pentru ca această perioadă să se petreacă la modul frumos și, pe cât posibil, ușor.
Desigur, atunci când bebelușul este dorit și așteptat cu nerăbdare, acest lucru în sine crează o senzație de fericire, și toate micile neplăceri ale sarcinii sunt trecute cu vederea, în așteptarea marii bucurii. Aceasta este situația normală.
Însă, există și situații în care, în funcție de temperamentul gravidei (poate este colerică, sau pesimistă), de existența, sau nu, a sprijinului familial (mamele singure), de eventualele boli cronice preexistente, sau avorturi anterioare - care pot crea angoase cu privire la evoluția sarcinii, gravida să aibă nevoie de un suport mai aprofundat. Uneori, este nevoie chiar să vadă un psiholog, din când în când.
Nu trebuie sa fie singura
Și, ca regulă generală, nici o femeie nu ar trebuie să fie singură în această perioadă.
Chiar dacă nu are un partener, din diferite motive, este absolut necesar să își asigure sprijinul părinților, surorilor, sau al unor prietene bune. Și aceasta, nu doar din motive evidente de ordin fizic – deși, și acestea vor conta atunci când gravida nu va mai putea efectua treburile menajere. Dar, pe lângă acestea, suportul psihologic al unor oameni apropiați, care sunt alături de ea și îi aprobă alegerile fără să o judece, este lucrul cel mai important pentru buna evoluție a sarcinii – aproape la fel de important ca și supravegherea medicală.
Așadar, primul sfat pentru o sarcină mai ușoară este: nu fiți singure, nu vă luați toată greutatea lumii pe umeri!
Acceptați orice suport și ajutor care este dat cu bune intenții, și mai ales, cu dragoste. Și acest lucru este valabil și pentru femeile care au un partener, dar din diferite motive (de obicei, legate de serviciu), sunt nevoite să rămână singure o lungă perioadă – uneori, mai multe luni de zile.

Uneori, este posibil ca partenerul să lipsească chiar și în momentul nașterii, din motive obiective. Însă, bucuria și optimismul trebuie menținute oricum, cu ajutorul celorlalți oameni valoroși din jurul ei, și mai ales, gândindu-se la marele dar pe care îl va avea după nașterea bebelușului.
Sa fie informata
Un alt lucru ușor de făcut, și plăcut, este ca viitoarele mămici să citească, să se informeze cu privire la toate aspectele privitoare la sarcină și creșterea copiilor.
În acest sens, nu este neapărat necesar să citească materiale medicale dificil de înțeles – sfatul medicului la control fiind îndeajuns. Dar, există pe piață atâtea cărți de popularizare a sarcinii și problemelor medicale, scrise pe un ton colocvial și ușor de înțeles.
Aceste cărți, ca și site-urile de profil, pot conține sfaturi practice valoroase, chiar și mici trucuri personale din experiența autoarelor, care pot fi utile în viața de zi cu zi. În plus, și aceste cărți, ca și prezența fizică a prietenilor, crează senzația de comuniune umană, acea senzație inegalabilă că, departe sau aproape unii de alții, nu suntem niciodată singuri, atât timp cât comunicăm. Un exemplu de astfel de carte: ”La ce să te aștepți când ești însărcinată” de Heidi Murkoff.
Și desigur, aceste cărți ar putea fi citite de ambii parteneri, atunci când este posibil, sau măcar, este bine ca și partenerul să se informeze cu privire la mersul sarcinii (ex. ”Ce înseamnă sarcina pentru viitorul tată”, de dr. Glade B. Curtis, OB/GYN, și Judith Schuler MS), și la lucrurile ce sunt de făcut în apropierea nașterii (pregătirea bagajului gravidei, alegerea unui spital cât mai apropiat, eventual cu calcularea timpului de mers cu mașina până acolo – dacă există mașină, etc.)
Mai mult timp pentru ea insasi
Un alt lucru de făcut în sarcină, este ca viitoarea mămică să își organizeze programul în așa fel, încât să aibă mai mult timp pentru ea-însăși, pentru a se ocupa de lucrurile care îi plac și o împlinesc.
Desigur, acest lucru nu este ușor de făcut atunci când gravida lucrează, dar măcar după întoarcerea de la serviciu, sau seara înainte de culcare, este bine să își rezerve puțin tinp pentru a privi o emisiune preferată, a citi o carte, a asculta o muzică relaxantă. Nu este un lucru superficial, și nici o dovadă de egoism, întrucât calmul, liniștea, bucuria, sunt absolut necesare fătului pentru o dezvoltare armonioasă.
Inutil să mai precizăm că, în această perioadă, trebuie evitate conflictele și certurile, oricât ar părea de justificate, precum și stressurile excesive (situații profesionale ce implică performanțe, examene, etc.)
Întorcându-ne la programul gravidei, în el ar trebui inclus, neapărat, și puțin exercițiu fizic. Nu ne referim aici la exercițiile recomandate de obstetrician, deși și acestea sunt necesare, dacă el consideră acest lucru. Însă, măcar o mică plimbare în fiecare zi, indiferent de anotimp, este de mare folos pentru sănătatea și oxigenarea mamei și a fătului.
Dacă gravida merge pe jos până la serviciu, este deja un lucru bun, cu condiția ca distanța să nu fie prea lungă, și să nu contribuie la stressul de a ajunge la timp. Însă, chiar și în cazul unui mers pe jos zilnic obligatoriu, ca să zicem așa, o mică plimbare seara sau în weekend, absolut benevolă și nedictată de necesitate, face minuni. Desigur, dacă viitoarea mămică nu se simte prea obosită!
Cursuri prenatale
Tot legat de exercițiile fizice, dacă gravida are posibilitatea de a asista la cursuri prenatale, în care se recomandă exerciții perineale și alte tipuri de exerciții pentru suportarea mai ușoară a nașterii, este foarte bine.
Dar, întrucât nu toate gravidele au această posibilitate, mai ales cele din mediul rural, atunci este bine ca măcar să facă atât exercițiu fizic cât le recomandă medicul, și să se informeze din cărți cu privire la toate aspectele nașterii.
Sa evite condusul masinii
Un alt aspect practic legat de efortul fizic, este condusul mașinii. Multe femei au obiceiul de a conduce, unele de multă vreme, și acest act de a conduce mașina devine o parte a vieții lor, un obicei liniștitor și comod. Aceasta, atât timp cât ele nu sunt gravide, pentru că apariția sarcinii schimbă totul. Deși acest obicei este atât de comod și a ajuns să facă parte din viața noastră, și gravidele simt, mai ales la începutul sarcinii, că sunt încă în depline puteri pentru a-l practica, sfatul nostru este să nu mai facă totuși acest lucru.
Trebuie să se gândească ce valorează mai mult: micuța fijnță așteptată, sau un obicei comod, care de la o vreme, nici nu mai este atât de comod.
Întrucât, furtuna hormonală din sarcină, sau chiar stări de rău survenite spontan, pot să le creeze mari dificultăți în trafic, și ceilalți șoferi nu sunt obligați să se comporte conform stărilor lor fizice. În plus, orice stress suplimentar poate face rău fătului, și în trafic, nu putem ști niciodată ce se va întâmpla în momentul următor. Un alt motiv, pur practic, este existența centurii de siguranță, de care nici un șofer nu se poate lipsi, și care compresează abdomenul în această perioadă atât de delicată.
Deci, sfatul nostru este ca viitoarele mămici să se informeze din timp în legătură cu transportul în comun spre locul lor de muncă, sau eventual, dacă partenerii au posibilitatea, să le transporte ei-înșiși la locul de muncă. Sau, în această perioadă post-pandemie, acolo unde se poate, este bine să se discute posibilitatea unei munci online, la domiciliu. Desigur însă că în acest caz, programul ar trebui să fie redus, întrucât nici expunerea prea îndelungată la undele electromagnetice ale calculatorului, și la lumina albastră a ecranului, nu sunt benefice în sarcină.
Exercitii fizice
În ceea ce privește sfaturile de urmat pentru o naștere mai ușoară, acestea se referă în primul rând, la exerciții fizice de efectuat pe tot parcursul sarcinii, și recomandate de ginecologul-obstetrician, pregătind perineul pentru acest efort. După cum am spus mai sus, dacă gravidele au posibilitatea, participarea la un curs prenatal, eventual împreună cu partenerul, este lucrul cel mai bun.
Însă, și obișnuința cu exercițiile fizice moderate, chiar și nespecifice, este un lucru de folos pentru pregătirea unei nașteri ușoare. Un rol în acest sens îl are și învățarea modului de a respira corect, care este cel abdominal.
Apropos de exerciții, aici se poate vorbi și despre diferite tehnici de relaxare, masaj, etc, ușoare și potrivite sarcinii, și efectuate sub supravegherea unui terapeut. Este total contraindicat ca gravidele să efectueze orice exerciții sau yoga de unele-singure, sau doar pe baza unor cărți cu indicații generale. (Ex: cărți despre gimnastica în sarcină, pilates, etc.)
Alimentatie naturala
Tot în pregătirea nașterii se include și alimentația pe tot parcursul sarcinii, care trebuie să fie, pe cât posibil, naturală – așa cum am văzut în capitolul despre alimentație. Un efect benefic l-ar putea avea și ceaiul de frunze de zmeur consumat în ultimul trimestru, însă nu în cantități excesive. Este bine să fie și zile în care gravida să ia pauză de ceaiuri, acestea fiind consumate o dată la două-trei zile.
Și desigur, renunțarea la orice toxine este un factor esențial în asigurarea unei nașteri ușoare, și a unui bebeluș sănătos. După cum am văzut, nici măcar cafeina nu este indicată în sarcină.
Așadar, lucrurile de făcut pentru ca sarcina și nașterea să decurgă cu bine sunt simple, și nu necesită mult efort. Și desigur, în plus trebuie ca gravida să facă toate eforturile pentru a-și întreține optimismul și a reduce angoasele. Uneori, după cum am spus, și în acest sens este nevoie de ajutor, din partea medicului (prin explicarea situației în termeni simpli și clari), partenerului, familiei, uneori chiar a psihologului. Și apropos de angoase, nu am vorbit aici despre angoasa cu privire la durerile nașterii.
Trebuie știut că acesta este un fenomen absolut natural, și a ne face griji cu privire la aceasta nu este de nici un folos. Iar acum, medicina modernă are la dispoziție mijloace pentru ușurarea nașterii și preîntâmpinarea complicațiilor pe care nu le avea pe vremea mamelor și bunicilor noastre. Și totuși, cât de mulți copii se nășteau atunci într-o familie!
În plus, răsplata pe care o va avea femeia prin aducerea copilului pe lume va face să pălească toate disconforturile întâmpinate. Nici o femeie care își ține copilașul în brațe nu își va mai aduce aminte de durerile nașterii – este un adevăr garantat.
Așadar, să ne amintim întotdeauna ceea ce contează cel mai mult – ordinea corectă a lucrurilor. Și atunci, nici sarcina, nici nașterea, nu vor mai fi privite drept fenomene străine și generatoare de angoase. Desigur, pentru aceasta este nevoie și de credință – în noi-înșine, în medic, în partener, și chiar în Divinitate.
Credința și optimismul sunt cei doi piloni ai succesului, în orice întreprindere ce ne stă în față. Dacă îi avem pe aceștia, atunci deja avem succesul asigurat pe jumătate, indiferent de greutăți. Iar cealaltă jumătate o reprezintă efortul practic, și urmarea sfaturilor medicului și conduitei corecte de fiecare zi.
Concluzie
Din câte se poate spune, nimic nu este atât de ușor pe cât pare, dar nici atât de greu pe cât temerile îl fac să pară. Iar dacă alegem calea optimismului, deja am ales tot ceea ce vine cu acesta. Întrucât, și credința, și optimismul, țin de o alegere pentru majoritatea oamenilor - cei optimiști prin natura lor fiind doar o categorie. Și acest lucru este în sine o încurajare. Cum se spune, dacă totul depinde de o alegere, ce poate fi greu în a alege?
Articol citit de 284 persoane
Acest articol nu are comentarii!