În urmă cu mai mulți ani, carența de vitamina D era depistat în urma testelor de sânge anuale ori lunare. Acum, însă, deficiența de vitamina D este asociată cu probleme osoase și ale sistemului imunitar, iar experții au stabilit o legătură și între vitamina D și sarcină.

Potrivit unor statistici, între 20 și 40% dintre femei au un nivel scăzut de vitamina D. Acest lucru poate fi o problemă atât pentru mamă, cât și pentru făt, dezvoltarea lui fiind problematică. Potrivit specialiștilor, vitamina D joacă un rol important în implantarea fetusului în uter, iar deficiența crește riscul de preeclampsie și diabet gestațional.

Ce rol joacă vitamina D în menținerea sănătății femeilor

Vitamina D este un hormon sintetizat de 7-dehydrocolesterol prezent în piele atunci când este expusă la soare. Este, de asemenea, prezentă în alimente bogate în grăsimi, precum gălbenuș de ou, produse lactate și pește gras.

Vitamina D este sențială pentru a susține absorbția calciului din organism și de a întări oasele. Aceasta ajută la prevenirea infecțiilor și stimulează chiar și secreția de substanțe antiinflamatorii.

Carența de vitamina D, însă, poate duce la o dificultate de a rămâne însărcinată și sporește riscul de avorturi spontane, întrucât lipsa acesteia împiedică implantarea embrionului.

Carența de vitamina D poate duce la preeclampsie

Deficiența de vitamina D apare, de obicei, în săptămâna 20 de sarcină și este evidențiată prin tensiunea arterială sporită, creșterea în greutate, retenția de fluide, umflarea picioarelor.

Totodată, această vitamină acționează și asupra sistemului renin angiotensin, prevenind vasoconstricția placentară și stimularea proliferării mușchilor netezi vasculari și a celulelor endoteliale.

Carența de vitamina D poate duce la diabet gestațional

Acest tip de diabet poartă numele de diabet gestațional, întrucât medicii îl diagnostichează pentru prima dată în timpul sarcinii și implică o creștere a glicemiei ce este cauzată din de rezistența la insulină. Potrivit specialiștilor, însă, nivelurile insuficiente de vitamina D pot crește riscul de vitamina D cu până la 39 la sută.

Experții recomandă ținerea sub control a nivelului de vitamina D, în acest caz având loc o scădere a valorilor hemoglobinei glicozilate, dar și a glucozei din sânge și a insulinei.

Credit foto: Shutterstock 

Articol citit de 520 persoane