În ziua de astăzi, alimentația este unul dintre factorii principali care afectează fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și a bărbaților. De fapt, studiile de specialitate au arătat că pentru a evita problemele de concepție este indicat să-i oferi organismului o cantitate bogată de vitamine și minerale.

Acid folic, vitamina B12, calciu, fier, zinc, seleniu, vitamina A, C, D și E sunt esențiale pentru concepție, iar în articolul de astăzi vei afla despre legătura neștiută dintre vitamina E și fertilitate.

 Potrivit studiilor de specialitate, vitamina E acționează ca un antioxidant, și anume ajută la prevenirea sau chiar tratarea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Care este legătura dintre vitamina E și fertilitate? Ei bine, grație puterii antioxidante, vitamina E ajută la îmbunătățirea calității spermatozoizilor.

În plus, potrivit unor cercetători de la Universitatea Alfonso X El Sabio și de la Universitatea Complutense din Madrid, vitamina E este esențială și pentru îmbunătățirea fertilității femeilor, întrucât facilitează implantarea ovulului fecundat. De asemenea, vitamina E este esențială pentru funcționarea optimă a sistemului hormonal și reproducător, ajutând la îmbunătățirea fertilității atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Care sunt alimentele care conțin vitamina E

Potrivit nutriționiștilor, vitamina E este o vitamină liposolubilă, ce poate fi găsită în anumite alimente, precum:

  • uleiuri vegetale, precum ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de soia, ulei de germeni de grâu
  • nuci, precum migdale, alune, nuci, arahide, fistic
  • semințe, precum semințe de floarea-soarelui, semințe de chia și de dovleac
  • legume cu frunze verde, printre care spanac, broccoli, frunze napi
  • fructe proaspete, ca avocado, prune, caise, kiwi, nucă de cocos, papaya.

Pe lângă aceste alimente este indicat să faci și mișcare. Suplimentele cu vitamina E, însă, trebuie să fie luate doar sub îndrumarea medicului nutriționist.

Ce alte beneficii are vitamina E

Pe lângă faptul că ajută la îmbunătățirea fertilității, vitamina E ajută la întărirea sistemului imunitar, ținând virusurile și bacteriile la distanță.

Această vitamină ajută, de asemenea, la formarea globulelor roșii și este un aliat de nădejde pentru vitamina K. Totodată, ajută la dilatarea vaselor de sânge și împiedică coagularea sângelui.

Credit foto: Shutterstock 

Articol citit de 77 persoane