Sarcina este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei, însă este important să te documentezi și să știi ce trebuie să faci pentru a-ți păstra sănătatea și, mai ales, organismul tău să poată permite dezvoltarea armonioasă a fătului. Din fericire, în natură se regăsesc numeroase plante medicinale care sunt recunoscute pentru efectele benefice asupra sarcinii.

Potrivit nutriționiștilor, anumite plante medicinale recomandate în sarcină au puterea de a oferi organismului nutrienți necesare, precum fier și calciu, dar, în același timp, sunt unele plante care au capacitatea de a trata constipația ori de a preveni deteriorarea placentei. Care sunt acestea, află mai jos:

Soc

Potrivit nutriționiștilor, printre plantele medicinale recomandate femeilor însărcinate este socul, care are proprietăți diuretice și împiedică retenția de apă care este specifică sarcinii. De asemenea, folosită ca ulei, acesta previne apariția vânătăilor și a entorselor.

Ghimbir

Fierbe o rădăcină de ghimbir în apă, iar apoi consumă lichidul rămas pentru a reduce greața și pentru a îmbunătăți digestia. Este, însă, indicat să nu bei mai mult de o cană de ceai pe zi. Potrivit unui studiu publicat în revista Canadian Family Physician, ghimbirul ajută la stoparea greței și a vărsăturilor, care apar, de obicei, în primul trimestru de sarcină.

Aloe vera

Gelul din aloe vera este recunoscut pentru puterea de a combate dermatita, de a calma arsurilor, dar, în același timp, are efecte diuretice, prevenind astfel retenția de apă. Aloe vera ajută, de asemenea, la combaterea arsurilor și a constipației. Este indicat, însă, ca această plantă să fie folosită cu moderație, deoarece poate crește riscul contracțiilor uterine, ceea ce poate fi periculos pentru sarcină.

Echinacea

Această plantă are puterea de a întări sistemul imunitar și de a reduce riscul de gripă și răceală. De asemenea, un studiu realizat de oamenii de știință a arătat că ceaiul de echinacea ajută la tratarea infecțiilor tractului respirator în primul trimestru.

Ceai de mușețel

Despre beneficiile mușețelului s-a vorbit mult de-a lungul timpului, însă această plantă este recomandată și femeilor însărcinate, deoarece poate ameliora durerile de stomac. Grație proprietăților calmante, antiinflamatorii, relaxante și antioxidante, ceaiul de mușețel este eficient pentru ameliorarea stărilor de disconfort care apar în timpul sarcinii. Totodată, acesta ajută la ameliorarea problemelor digestive, precum și a grețurilor. El este indicat și pentru bebeluși, întrucât calmează colicii și tratează conjunctivita. 

Esența de lavandă

Lavanda este o plantă care are nu doar proprietăți medicinale, ci și relaxante și anxiolitice, atunci când este consumată sub formă de ceai. Uleiul de lavandă este, de asemenea, recunoscut pentru puterile antiinflamatorii și analgezice. Deși efectele în sarcină n-au fost încă dovedite, unele studii de specialitate au arătat că aceasta ajută la ameliorarea durerilor în timpul travaliului. Tocmai de aceea, unii dintre specialiști îndeamnă femeile însărcinate să apeleze la aromaterapie în această perioadă.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 155 persoane