Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru sănătatea viitorului tău bebeluș este să iei acid folic în sarcină. Această substanță este deosebit de importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului și prevenirea defectelor de naștere. Află din acest articol ce rol are acidul folic în sarcină, ce cantitate trebuie să iei dacă ești însărcinată și cât timp!

Ce este acidul folic?

Acidul folic este o vitamină din grupul B. Este folosit de corpul uman pentru a produce celule noi și ADN, fiind necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală de-a lungul vieții unui om. Acidul folic poate fi asimilat prin consumul de legume de culoare verde închis, precum: broccoli, spanac, avocado, fasole și mazăre, dar și semințe, nuci și cereale. Totuși, folatul este solubil în apă și este ușor distrus prin gătit, de aceea este nevoie de suplimente.

Deficitul de acid folic determină apariția anemiei megaloblastice, din cauza deficitului de globule roșii. Anemia se manifestă prin oboseală, slăbiciune musculară, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, iritabilitate, stări de leșin sau diaree.

În general, femeile însărcinate au un deficit de acid folic, de aceea este nevoie să se administreze această vitamină esențială.

Ce rol are acidul folic în sarcină?

Studiile au arătat că administrarea de acid folic în sarcină poate preveni apariția malformațiilor congenitale, a defectelor de tub neural fetal. Tubul neural este o malformație gravă care presupune dezvoltarea incompletă a formațiunii embrionare din care se va forma sistemul nervos al fătului (creierul și măduva spinării). Tubul neural se dezvoltă în primele 28 de zile de la concepție, de aceea este extrem de important să se administreze acid folic încă din momentul în care se confirmă sarcina.

Cele mai frecvente defecte ale tubului neural sunt:

  • Spina bifida - când măduva spinării și coloana vertebrală nu se închid complet. Majoritatea cazurilor de spina bifida sunt detectate la ecografia efectuată în jurul săptămânii 18 de sarcină.
  • Anencefalia - o subdezvoltare severă a creierului
  • Encefalocel - apare atunci când țesutul creierului iese spre piele printr-o deschidere a craniului

Cât timp se ia acid folic în sarcină?

Doza recomandată pentru femeile însărcinate este de 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi, din momentul în care a fost confirmată sarcina, până la 12 săptămâni de sarcină. Este posibil să fie nevoie de o cantitate mai mare de acid folic în sarcină în următoarele situații:

  • Dacă ai o boală de rinichi sau boli hepatice
  • Dacă iei medicamente pentru a trata afecțiuni precum: epilepsie, diabet de tip 2, lupus, psoriazis, artrită reumatoidă, astm sau boală inflamatorie intestinală

Pe lângă suplimentele de acid folic în sarcină, este bine să mănânci și alimente care conțin folat. Alimentația unei femei însărcinate este deosebit de importantă, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Acid folic în sarcină: riscuri

În general, administrat oral și în doze adecvate, acidul folic este sigur. Excesul de acid folic este eliminat prin urină. Totuși, unele persoane pot prezenta reacții adverse minore în urma administrării suplimentelor de acid folic. Aceste efecte adverse pot fi:

  • Gust amar în gură
  • Senzația de greaţă
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Confuzie
  • Iritabilitate
  • Tulburări de somn

De asemenea, acidul folic poate interacționa cu anumite medicamente sau poate provoca anumite reacții alergice, precum:

  • Erupții cutanate
  • Mâncărime
  • Roşeaţă
  • Respirație dificilă

Așadar, administrarea de acid folic în sarcină este extrem de importantă pentru dezvoltarea normală a bebelușului tău. Discută cu medicul tău curant pentru a vedea în ce cantitate trebuie administrat.

Referințe:

https://www.cdc.gov/

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 210 persoane